onsdag 16 april 2014

NU snackar vi påskekrim!

Medan mörkret faller (inbunden)
Medan mörkret faller av Anna Lihammer

Jaaaaaaa! Om jag ska välja ett ord att beskriva den här boken med! Vilken bra bok det här är! Och snacka om att fylla ett hål. Gissa om jag blev glad när jag dessutom fick veta att det här ska bli första boken i en serie. För ni vet när man läser en bok och tänker att de här karaktärerna är för bra för att bara vara skapade för en roman? Precis så är det här. Det är för mycket investerat i Kommissarie Carl Hall och polissystern Maria Gustavsson. För mycket outtalat och definitivt för mycket personkemi för en enda bok. Sverige har äntligen fått sin motsvarighet till Lynley och Havers, och de befinner sig i 30-talets Stockholm.

Jag tycker nog också att det här är en period i Sveriges historia och framför allt i deckargenren, som är illa täckt. 30-talet, men alla politiska strömningar som bubblar över allt i Europa. Fattigsverige och folkhemmet. Det är en brytningstid mellan gammalt och nytt, mycket som fortfarande är förbjudet men också mycket som är på väg att bli det. Det glada 20-talet är över men kriget har ännu inte brutit ut. Det är ju PREFEKT som bakgrund för en deckare serie. Och med en mystisk kommissarie med oklar men privilegierad bakgrund som bestämmer sig för att förkasta sina obegåvade underställda kollegor och istället plocka in ett oprövat kort i den radikala polissystern, Maria. Det kan bara bli bra. Hon är fattig men klipsk och definitivt inte det förväntade valet då kvinnliga poliser fortfarande är nästan helt otänkbart.

Men handlingen då? Jo, om jag ska säga någonting negativt så är det att det är väldigt många namn som det är aningens svårt att hålla isär och hålla reda på i ärlighetens namn, men själva mordhistorian är dramatisk och otroligt spännande. Någon har bestämt sig för att döda läkare och på det mest bestialiska sätt. I början av boken hittas en av forskarna på anatomiska institutionen i Uppsala brutalt mördad. Någon har först förlamat honom med någon form av nervgift och sedan borrat sig in i hans skalle medan han fortfarande var vid medvetande. Det skriker hämnd och rättfärdighet över det här mordet och offret var allt annat än populär i de flesta sammanhang utom politiska. Han samarbetade med rasbiologerna och forskade på hjärnan och ärftlighet. Kopplingarna till rasbiologin är för övrigt väldigt många och undersökningen kommer hela tiden tillbaka till forskningen och personerna där.

Det är spännande, ganska skrämmande och brutalt många gånger och mot en bakgrund som i alla fall får mig att längta efter mer. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gillade den också ganska bra, tyckte kanske karaktärerna var lite svåra att komma inpå livet, men de tål att byggas på. Så här tyckte jag. http://johannasdeckarhorna.wordpress.com/2014/04/05/medan-morkret-faller-av-anna-lihammer/

Bokomaten.. sa...

Ja, men visst är det så i många första böcker. Jag tänkte att de är uppbyggda för att man inte riktigt SKA komma dem in på livet utan att det kommer att portioneras ut information i de kommande böckerna. Att man ska få sin nyfikenhet väckt. Annars håller jag helt med dig!