torsdag 17 april 2014

Det osynliga godiset

Det osynliga godiset (inbunden)av Amanda Hellberg

Jag missade att läsa Amanda Hellbergs barnbok om Hedvig och Villa Månskugga förra året men tänkte att det ju aldrig är för sent och NÄR skulle det passa bättre att läsa en bok om godis än på påsken? För inte är det äggen eller deckarna som barnen tycker är viktigast med påsken, det är naturligtvis påskgodiset! Dessutom dräller det med spöken och eventuellt även en häxa i den här boken.

Hedvigs farmor är nämligen ganska speciell. Det råder enorm godisbrist hemma hos familjen Skrämson men man vet att farmor alltid har med sig massor med godis när hon kommer på besök och det ska hon ju göra snart. Hela familjen går och väntar, tittar ut och längtar. Både mamma, pappa, Hedvig, hennes tvillingsyskon och familjens lilla bebis Hugo. De tittar och lyssnar och snart så kommer hon äntligen.. flygande. Just det. Farmor kommer nämligen, inte på kvast, men på flygande matta och dimper ner med den största säck godis de någonsin har sett! Eftersom Hedvigs mamma är lite av en uppfinnare och vetenskapsman så tar det dock inte lång stund innan hon av misstag har lyckats göra allt godiset osynligt! Och hur ska man få hitta det?? Och de som är såååå himla godissugna, hela familjen!!! Hedvig har dock en plan…


Det känns ärligt talat lite uppstyltat i början och inte alls så himla spännande eller roligt eller ens som att man får något flyt i läsningen. Mot slutet känns det dock som att Hellberg kommer in i rytmen igen och det kan ju vara det klassiska problemet med att presentera karaktärer i en serie. Det tar plats. När det är en så pass kort bok som en som riktar sig till 7-8-åringar så tar det naturligtvis ännu mer plats. Det här är dock som sagt första boken i en ny serie barnböcker av Amanda Hellberg och för att jag även i fortsättningen ska kunna säga att jag läst alla hennes böcker så får jag väl även fortsätta ge Villa Månskugga en chans. För de är ganska charmiga ändå, figurerna här. Framför allt kanske katten Morris och bebisen Hugo som är ena riktiga busungar ihop.

Inga kommentarer: