måndag 14 april 2014

Det handlar om dig av Sandra Beijer

Det handlar om dig (kartonnage)Omslaget till den här boken ljuger en smula då man lätt kan få intryck av att det här är en fin, rosaskimrande kärlekshistoria. Det är det verkligen inte alls. Det är smutsig, trasig, osäker kärlekshistoria som inte riktigt vet vad den vill men som alltid när det är Sandra Beijer så är det åtminstone verkligen fint skrivet.

Först och främst ska det nämnas. Sandra Beijer är Niotillfem på Rodeo.net. En av Sveriges största bloggare som jobbat med reklam i NY och bott i Paris. Hennes blogg är oerhört välbesökt och hon skriver om sitt liv och lägger upp fina bilder och ibland texter om lite allt möjligt. Flickan i boken är inte Sandra men hade kanske kunnat vara. Personligt men inte privat.

Vad jag verkligen gillar med den här boken är att den känns äkta. Så här ser ju många relationer ut, både tidigare och sena. Tjejen och killen i boken är bara 15 år, och visst märks det på deras osäkerhet, men det hade säkerligen kunnat handla om någon äldre också. Det känns dock viktigt att det är den första kärleken och att den inte alls är så där fin och perfekt som den ofta framställs.

De träffas på en fest, flera fester. Hon blir för full och kräks och de hånglar och hör inte av varandra. Tjejen faller handlöst och blir så där uppslukande besatt. Honom är man mer osäker på för historien berättas ur hennes synvinkel. Och i ärlighetens namn verkar han vara lite av ett svin, faktiskt, men så är han ju bara 15 år och väldigt osäker på vad han vill han också. Det framgår rätt tydligt.

Tillslut, efter en massa krångel och osäkerhet fram och tillbaka så blir de i alla fall ihop. Men hon begår ett misstag på en fest och kyssen en annan kille och avgrunden öppnar sig. Men inte är det slut där. För hon vill ha tillbaka honom, men hånglar med allt hon ser för att döva smärtan och dricker på tok för mycket på olika hemmafester och han är så otrevlig man kan vara och blir ihop med en annan tjej som han sedan är otrogen mot med flicka nummer 1. Ja, ni hör ju. Rörigt, men väldigt trovärdigt.


Och jo, jag gillar det nog. Trots att jag inte gillar hur illa hon tar hand om sig själv, lilla tjejen, och hur jag inte riktigt förstår vad de ser i varandra egentligen men så är det kanske med första kärleken. Den prövande, osäkra som inte behöver motiveras. Jag gillar att även den smutsiga kärleken får finns med i ungdomslitteraturen. Och det märks att Beijer är en van skribent sedan många år även om det är hennes första egentliga ungdomsbok. 

Inga kommentarer: