måndag 28 oktober 2013

Simri på hattäventyr

simri_storav Karin Salmson och Maria Clason

Här har vi en tvättäkta hen-saga där könet på figuren i boken inte bestäms utan barnen får själva bestämma helt enkelt. Det är ju som sagt Olikas ambition att ge ut barnböcker som går mot normen på olika områden och denna är definitivt inget undantag. Det är en liten saga på rim om den lilla råttan Simri som bor i en hatt och som en dag flyger iväg på äventyr då vinden fångar och sliter upp hatten i luften. Det är ljusa färger och plottriga bilder med mycket liv i dem. Personligen tilltalar detta mig lite mindre än en del annat Olika gett ut, men det är nog för att jag inte riktigt kommer överens med färgerna. Det är för.. pastelligt. Dessutom tycker jag nog att sagan är aningen för lång faktiskt. Verserna hade nog funkat bättre i ett lite kortare format, en del av raderna är mer träffsäkra än andra.
 
Karin Salmson arbetar ju själv på Olika förlag och hon berättade på Bokmässan att just den här historien egentligen var illustratörens Maria Clasons idé. Texten Clason kom med behövde dock hottas upp så Salmson skrev ett nytt manus till bilderna. Texterna passar ändå bra till bilderna, men det är ändå något som inte riktigt stämmer för mig när jag läser. Kanske är det att verserna inte alltid är konsekventa i sin uppbyggnad? Sådan kan jag hänga upp mig på enormt även om jag vet att det inte behöver störa andra direkt egentligen. Ibland är verserna två rader, ibland sex rader. Ibland rimmar varje rad, ibland varannan. Många skulle säkert tycka att det var lekfullt och lite kul, själv har jag svårt för det. Jag vill ha ordning och reda, hehe.
 
Själva sagan är väldigt fin. Om Simri som seglar, flyger och rider på en val innan hen slutligen kommer hem igen, naturligtvis, till bästa vännen Mika, som är en groda. Och gillar man ljusa pasteller och inte har samma tvångssyndrom som jag när det gäller rim så tror jag att detta kan vara en finfin bok om vänskap och äventyr. Och det är alltid uppfriskande med böcker som går emot normen.

Inga kommentarer: