torsdag 24 oktober 2013

När prinsessor går på zoo

av Per Gustavsson

I år firar Prinsessan 10 år och det känns verkligen som att Gustavssons figur har blivit lite av en institution. Jag tycker också verkligen att Prinsessan fortfarande. Hon återanvänder många av de klassisk prinsessattributen och gör sin egen grej av rollen som prinsessa. Istället för att bryta helt med stereotypen så vänder och vrider Gustavsson på den så att den blir en alldeles egen grej. Prinsessan har fortfarande rosa kläder och krona på huvudet men svingar sig i sin boa som om den var en lian och rider på lejon.

I just den här boken är det dags för prinsessan att inviga stadens zoo. Det gör hon med bravur och folket strömmar in för att titta på alla djuren. Plötsligt upptäcker man dock att gorillorna har sluppit ut ur sina burar! Och alla de andra djuren också! Panik! Men prinsessan vet råd. Tillsammans med en liten pojke fångar hon in alla djuren igen. Och har man åsikter om djurparker och tycker att de ofta kan vara tveksamma så kan man vara lugn, även det får en liten twist på slutet.. 

Vi som verkligen tycker om att gå på zoo och titta på djur kommer nog att få mycket roligt med den här boken. Även jag ahr lite delade åsikter om det här med djurparker förstås, för så länge de sköts bra så hjälper de ju till att sprida information om många djur och projekt runt om i världen för olika arters bevarande. Samtidigt är det ju inte så lite tråkigt att behöva se en del inspärrade djur. Så länge de har stora områden att röra sig på som påminner om deras naturliga levnadsförhållanden och de får ha sällskap och även möjlighet till lugn och ro så tror jag att det kan vara en bra grej dock. Problemet är väl att det finns många oseriösa djurparker. Som tur är har så har vi ett väldigt bra zoo i närheten i Köpenhamn. 

Per Gustavsson berättade på bokmässan att han börjar få lite slut på idéer när det gäller klassiska prylar att återanvända på skojiga sätt, så som var hans idé från början. Idéer till historier har han däremot många än så vi får väl se om Prinsessan snart återvänder.. I väntan på det så finns det som sagt 10 års utgivning att tillgå..

Inga kommentarer: