måndag 14 oktober 2013

Gone girl av Gillian Flynn

Gone GirlOk, jag ger med mig. Gillian Flynn är hela bloggvärldens lilla älskling, eller ja, hela VÄRLDENS verkar det som ibland. Hon har fått så mycket hyllningar att jag skamset stått i ett hörn och tänk.. Men, men, jag förstår inte? Är det inte lite klichéartade karaktärer? Och jag räknar ju ut intrigen nästan direkt? MEN, nu kommer det. Gone girl är inte ALLS i sådan för jag vänder sida efter sida och tycker verkligen att det här är jättespännande! De dryga 500 sidorna tog mig nästan hela september men kändes inte som en lång och seg bok alls. Jag ville bara läsa och läsa och läsa.

Nick och Amy Dunne flyttar tillbaka till Nicks hemstad efter att den ekonomiska krisen gjort dem båda arbetslösa. Nick tar över den lokala baren tillsammans med sin syster och Amy blir hemma, något hon inte är helt bekväm med då alla deras vänner är kvar i NY. På deras 5-åriga födelsedag försvinner så Amy spårlöst. I vardagsrummet finns spår efter ett våldsamt slagsmål. Naturligtvis blir Nick misstänkt och när dagarna går förvandlas den misstänkta kidnappningen till misstänkt mord. Men vad har hänt Amy? Och är Nick inblandad eller är han ett offer för en konspiration?

Detta är faktiskt mycket mer spännande än det låter och nej, jag räknade inte alls ut hur det hela hängde ihop. Dessutom får man faktiskt veta en bit in hur det hela ligger till och sedan är det inte det som gör boken så spännande utan hur det ska gå sedan! Att få se hur alla lösa trådar binds samman till en förskräckligt otäck enhet.

Det är en liten tegelsten men känns inte alls så tjock för intrigen blir aldrig seg eller tråkig. Eloge till Gillian Flynn, det här gillar jag. Visst, en del av karaktärerna är lite.. typiska, men det fungerar här. Jag kommer förmodligen läsa nästa bok också.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som en bra bok. Får ta och läsa den

Bokomaten sa...

Det tycker jag, definitivt hennes bästa deckare i alla fall, sedan kan man tycka vad man vill om karaktärerna. Jag gillade inte någon av dem t ex. Ändå ville jag spännt läsa vidare.

Carro sa...

Haha, gillar recensionen! Jag har inte läst något av denna författare än men ska definitvit testa snarast! :)

Bokomaten sa...

Ja, ta den här då Carro! även om många håller Dark places högst har jag förstått.

Lena sa...

Är verkligen jättesugen på att läsa denna bok! Har några andra att läsa först!!

Lisa sa...

Jag har Vass egg i någon ganska ful pocketversion som har värmt hyllan alldeles alldeles för länge.. nu är jag mer sugen på att klicka hem Gone girl och kasta mig över den istället. :P

Bokomaten sa...

Åh, men på svenska ska den vara ruskigt dålig.. Nu blev inte jätteförtjust i den ändå i och för sig, men det ska visst vara stor skillnad.