måndag 23 september 2013

Otis vantar av Åsa Mendel-Hartvig och Ane Gustavsson

Otis vantarOtis vantar är den andra boken om Otis. Första delen heter Otis tröstar och kom ut förra året. Den har jag inte läst men tänkte jag skulle leta reda på den också på biblioteket faktiskt för det här gillar jag. Det är en busig upprepningssaga för barnet som börjat förstå sin omgivning lite grand, kanske börjat på dagis? Här är Otis på dåligt humör för vantarna är blöta och dumma. Faktum är att det mesta är dumt. Stinas vantar är nya och fina och Otis är allt lite avundsjuk, men så tycker Stina att hennes vantar också är dumma och tillsammans kastar de av sig än det ena plagget, än det andra. Plötsligt har Otis glömt att vara på dåligt humör och det hela blir en lek istället. 

Det är en bok om kompisar och om att alla kan ha dåliga dagar. Jag hoppas så att pocketen får en kompis som kan skoja upp honom om han är på dåligt humör, på samma sätt som Otis vän Stina. HON är inte dum, i alla fall. 

Boken är illustrerad av Ane Gustavsson som även tecknat bilder till en del andra barnböcker. Det är enkla bilder som skalat bort störande bakgrund men som lockar med fina färger. Jag tänker att det här är en perfekt övergång från pekbok till bilderbok. Kort enkel text och bilder som inte kräver för mycket när man visar dem. Bara på ett par ställen har Gustavsson tecknat lite mer "omfattande" bilder som man kan leka med och leta i. "Ser du nallen? Och pepparkakorna?" Nog en bra bok att läsa till julen också, kanske som julklapp?

Inga kommentarer: