fredag 20 september 2013

God natt, god natt fröken tonår...

Nattsagor för sömnlösaNattsagor för sömnlösa av Johanna Wester

Detta är faktiskt Johanna Westers debutroman, men det känns som att den är skriven av en långt mer erfaren skribent. Om man skulle klassa den så antar jag att den skulle hamna i YA (Unga vuxna)-facket eftersom den handlar om en tjej som precis är på väg att lämna tonåren och gå in i vuxenlivet. Jag tycker nog att den kan passa både yngre, men kanske framför allt äldre läsare för de misstag Olivia, bokens huvudperson gör, är något något som många kan relatera till.

Olivia är ung men hon har redan flera års erfarenhet att av längta, sukta, obsessa och tänka på en man hon haft en av och på-relation med under större delen av gymnasiet. Hon är långt ifrån någon oskuld och Josef, som är några år äldre, är varken beredd att släppa taget om henne eller binda sig på riktigt. Josef har nämligen en helt annan flickvän egentligen, officiellt. Det hindrar honom dock inte från att träffa Olivia men periodvis drabbas han av dåligt samvete (eller rädsla för att bli påkommen?) och drar sig undan. Ju mer svåråtkomlig Josef är, desto mer besatt blir Olivia. Hennes vänner, Pascal och Chris, är allt annat är positiva till relationen. Pascal eftersom han själv är intresserad av Olivia. De gillar heller inte vad hon gör mot den andra tjejen, mot sig själv och mot de som vänner. Så fort Josef visslar så försvinner de ur hennes medvetande. De tror också att det enda Olivia vill ha är just att Josef är så svåråtkomlig men jag håller inte med. Jag tror att hon blir skickligt manipulerad och att hennes viljestyrka blir lägre och lägre. Hon är trots allt bara 19 år..

Olivia bryts ner och förlorar mer än bara sin självkänsla i processen. Det slutar dock inte i misär utan Olivia visar sig tåla mer än hon själv tror. Hon är en stark karaktär och det är väldigt mycket "coming of age"-roman över det här också. Lätt att relatera till. 

Hur som helst så gillar jag det. Det är förfärligt miserabelt ibland men det är bra! Vissa kanske skulle störa sig på att Olivia inte tar sig ur sin situation tidigare, men som sagt, hon är väldigt ung. Synd bara att det visar sig vara för sent att rädda delar av hennes liv när hennes känslor väl hinner ikapp hennes psyke. Väl skrivet Johanna Wester, I approve!

1 kommentar:

Maria sa...

Den vill jag läsa. :)