torsdag 1 augusti 2013

Pekbok och upprepningssaga i ett

Gapa stort! (kartonnage)Gapa Stort av Jens Peter de Pedro och Lotta Geffenblad

Ja, det har ju av förklarliga själ blivit lite mer barnorienterat igen här på sistone och detta är ännu en pekbok och en riktigt finfin sådan! Jag skulle nog egentligen säga att det är mer av en bilderbok, men en väldigt bitvänlig sådan och med suveränt fina bilder av Lotta Geffenblad. Det handlar om en tandläkarstol och alla som kommer och besöker den. Först kommer flodhästen och berättar att han brutit en tand, tandläkaren säger. GAPA STORT och sedan fr vi se det stooora gapet med tanden. Därefter fortsätter det med en kanin, en vampyr, en krokodil osv. Alla får GAPA STORT, vilket blir lite roligt att säga efter ett tag också då man kan säga det ihop med sitt barn och man liksom vet vad som ska hända här näst. Allra sist kommer barnet som ska borsta tänderna och gå och lägga sig och får GAPA STORT och sedan säger godnatt, godnatt. Perfekt sovsaga ju!

Jag gillar verkligen när barnböcker, bilderböcker eller pekböcker, får bli små konstverk också. När det märks att det är någon som kan sina grejer och får lov att lägga lite tid. Det här är definitivt en sådan bok. Till och med Bokomaken sa spontant när han gick förbi boken: "Men vilken fin bok, fin bild i alla fall, är den bra också?" Så vill jag att böcker ska vara. Och att de tilltalar barnen förstås.

Gapa stort kom ut i april på Bonnier Carlsén tillsammans med boken Vad äter du monster? av samma författare. Den har jag inte kollat in, men den verkar vara uppbyggd på liknande sätt.

Inga kommentarer: