tisdag 20 augusti 2013

Helioskatastrofen - ett grekiskt drama i två akter

HelioskatastrofenHelioskatastrofen av Linda Boström Knausgård

Jag vet inte vad det är med Linda Boström Knausgårds texter som har en sådan dragningskraft men jag kan helt enkelt inte släppa texten närjag väl har börjat. Jag formligen sugs in och slipper inte ut förrän historien är färdigberättad. Jag tyckte mycket om LBKs "Grand Mal", en samling texter som kom ut på Modernista för två år sedan nu, men det här är faktiskt ännu mer läsvärt. 

Anna föds ur sin faders huvud, på samma sätt som Athena sprang ur Zeus kluvna skalle i den grekiska myten. Eller Anna, ja, det är i alla fall det namn hon får när hon "hamnar i systemet" och socialtjänsten kopplas in. Hon hittas naken på golvet i sin fars stuga. Det enda hon har på sig är en hjälm på huvudet. Hon uppskattas till att vara ungefär 12 år gammal och ingen i byn har tidigare hört talas om att han, Conrad, skulle han några ungar. Conrad förklaras schizofren och Anna hamnar i fosterhem. En familj i byn som är ledande inom nykterhetsrörelsen. Snart dras Anna även in i kyrkan och får rykte om sig att kunna tala i tungor. Är det verkligen Guds språk hon talar dock, eller är det något annat? Hela tiden längtar hon efter och tänker på sin far. Att allt inte står rätt till med Anna står också ganska snart klart. 

Vad är sanning och vad är myt? Föds verkligen Anna ur sin far huvud? Är även hon schitzofren? Blir hon psykiskt sjuk av chocken när hennes pappa tas om hand eller av sin uppfostran? Är det hennes liv i byn som inte passar henne? Vad är det som händer egentligen och var kommer Anna ifrån? Är det saknaden efter sin far som får Anna att vända sig inåt? 

Jag vet inte vad jag ska säga men det här är så bra, så bra, så bra. Så många funderingar som väcks av den här oerhört annorlunda och korta texten på endast 100 sidor och ändå så är det på något sätt så himla lättläst! Och vackert i all tragik! Orden bara flyter fram! Vilken otrolig begåvning hon är, Linda! Det riktigt knyter sig i hjärtetrakten när man läser. Tänk om man kunde skriva så här!

Inga kommentarer: