torsdag 18 juli 2013

Vem är Stina Wirsén?

Vem är var? (inbunden)
Vem är var? och Vem är ensam? av Stina Wirsén
 
Nej, riktigt så filosofisk som rubriken antyder tänker jag inte vara. En av mina absoluta favoriter i bilderbokshyllan, som jag gett bort till vänners småttingar år efter år, det är boken "Vem är söt" av Stina Wirsén. De andra böckerna i serien har jag dock inte mer än tittat som hastigast i. Senast vi var på biblioteket så bestämde jag mig för att låna hem några stycken dock, även om lillpocketen kanske är aningens för liten så är ju inte hans mamma det..
Vem är ensam? (inbunden)
Det fick bli "Vem är var?" och "Vem är ensam?" Som genast blev en jättefavorit! Vem är var är en jättefin berättelse där de olika barnfigurerna går runt till varandra och letar efter sina kompisar för att leka. Nellen har två nallar till föräldrar, kaningen har två kaninmammor och nallegrisen har en nalle till pappa och en snäll grismamma som bakar bullar. Det blir naturligt att alla har olika familjer, även om de är sagodjur. Som vanligt är bilderna jättefina och det är lite mer text och ¨handling än i "Vem är ensam?" som jag direkt föll som en fura för. Jag menar, hur mycket ligger det inte i: "Titta en nalle. Hon är ledsen. Hon är ensam, fast hon inte vill." Och som man ömmar för lilla nallen som ringer runt och frågar om någon vill leka men ingen vill vara med nalle. Tills katten ringer på, men då vill nalle vara hemma själv. Då är hon ensam för att hon vill det. Det kan man ju också vara. Och det är stor skillnad.
 
Gud, så fint det är. Jag tror att jag vill samla på mig alla i den här serien, även fast jag gillar "Vem är ensam" lite bättre t ex.

Inga kommentarer: