måndag 8 juli 2013

Srumpmannen och den stora hemligheten av Dan och Lotta Höjer

Detta är den sjätte boken om Strumpmannen som löser de små problemen som Stålmannen inte hinner med. Strumpmannen är i själva verket en liten kille som heter Sigge och som går i skolan, precis som ett vanligt barn. Sigge är lite orolig då det är klassfest på kvällen och han vill inte hålla på och prata kärlek som alla andra i klassen verkar vilja. Men så kommer Ture Tofsmes, Strumpmannens evige följeslagare, och ger honom ett uppdrag. Det är en flicka som behöver mod att berätta för sin kompis att hon är kär i honom. Det verkar överhuvudtaget vara många som behöver hjälp med kärleken, inklusive Elakingen i Sigges klass.

Kanske är det för att jag är uppvuxen med Alfons Åberg och att det är fegt att slåss, men jag gillar inte riktigt att Strumpmannen löser ett bråk med Elakingen med att hoppa ner och göra illa Elakingens fot så mycket han bara kan. Speciellt när man ett par sidor tidigare fått läsa att Elakingen gillar Siggan i Sigges klass och att Elakingens pappa är grym emot honom. Att det är därför Elakingen är elak. Jag håller med om att det är modigt att försvara sig, men jag tycker nog att det blir lite fel här. Faktiskt.

Nåja, med det sagt så i övrigt är det en rolig och ganska fin bok. Naturligtvis är Sigge själv kär i Siggan, det är därför han tycker det är så störigt när alla pratar kärlek. Och naturligtvis går det bra för dem. Jag kanske hade valt något annat dock för att läsa om kärlek, men det är ett äventyr också och som sådant passar det nog åldern, ca 7-8 år. Inget för omläsning dock. 

Inga kommentarer: