tisdag 2 juli 2013

Fille och Gonkan hos sjörövarna av Roger Hansson och Dan Höjer

Även om jag är föräldraledig så försöker jag läsa lite barnböcker då och då, även böcker för äldre barn än pocketen. Det här är en ny serie för de som precis lärt sig läsa lite mer än "Klass 1b"-böckerna och andra Börja Läsa-böcker. Dan Höjer är omåttligt populär bland eleverna på mitt jobb, men främst bland de lite äldre barnen. Hans spökhistorier är vida kända.

Fille ch Gonkan är syskon och jag tror att det är tänkt att de ska råka ut för många äventyr framöver. Här är det som titeln antyder ett Pirat-äventyr. Vem hade kunnat ana att deras mormor och morfar nämligen var sjörövare en gång i tiden! Och inte nog med det, deras skepp står fortfarande förankrat där de lämnade det. De har en hemlig väg dit genom sopnedkastet och de känner sig åter igen sugna på att ge sig ut och leta efter den skatt som Piraten Per-Hector sitter på. 

Sagt och gjort och Fille och Gonkan får förstås följa med. Tycker nog det verkar vara ett ypperligt äventyr för en 7-8-åring! Lite svåra ord kanske, men tycker nog det är dags att man lär sig vad kölhala är när man börjat skolan..;) Annars får man be om hjälp helt enkelt.

I mitten av boken bryter illustrationerna av med några serierutor, vilket jag tror är ganska bra och roligt. Det delar upp historien lite och gör att de som börjar bli lite trötta orkar läsa en stund till. Jag gillar't! Återstår att se vad eleverna tycker förstås, men jag tror att det går hem. Äventyrsböcker brukar vara efterfrågat för de så barnen också men det finns inte jättemycket.

Inga kommentarer: