torsdag 4 juli 2013

En liten macaron från Sekwa

Nathalie : en delikat historia (häftad)

Nathalie -en delikat historia av David Foenkinos
 
Jag skrev ju förra veckan att jag hunnit läsa ut en hel bok! Kors i taket! Den boken var den här, "Nathalie - en delikat historia" av David Foenkinos. Jag köpte den på bokmässan i höstas tillsammans med en hög med andra Sekwaböcker. Som vanligt blev den och de flesta andra inköp från mässan dock liggande. So many books o s v. På ett sätt bra gjort av mig dock, för det betyder att jag fick läsa den nu. När just vad jag behövde var en liten fransk karamell, en delikat historia, en macaron. En ganska melakolisk sådan visserligen, men ändå en macaron.
 
Nu vet jag att boken även filmatiserats med Audrey Tatou i huvudrollen och jag har nog sällan läst en bok med en roll så klippt och skuren för henne. Jag har mina kluvna åsikter om Tatou förstås. Jag älskar fortfarande "Amelie", men hon får alltid spela så där smågalna, bräckliga, lagom crazy, toksöta flickor som man helst aldrig vill att ens pojkvän eller make ska träffa, någonsin. Och precis sådan där är huvudpersonen i den här romanen, Nathalie. Hon träffar sin man Francois i unga år, de gifter sig och är lyckligare än det nästan är möjligt att vara, tills han dör i en tragisk olycka. Nathalies värld rasar samman och hon begraver sig i arbetet. På jobbet blir hon populär. Alla känner till hennes tragiska omständigheter, chefen hoppas på sin chans och stöter på henne gång på gång, hon arbetar alla dygnets timmar och bråkar aldrig med någon. Men så en dag händer något. En av de anställda under henne, en ung svensk man som heter Marcus, kommer in på hennes kontor och utan att hon egentlgien förstår hur det går till så går hon rakt fram och kysser honom. Strax därefter glömmer hon bort händelsen. Den var bara ett symptom i hennes olyckliga liv. För Marcus är det dock det största som någonsin har hänt honom och så börjar historien om hur Nathalie återvänder till livet.
 
Ja, ni hör ju. Crazy, cooky, bräcklig och toksöt. Jag hade så inte gillat henne i verkliga livet men oj vad jag gillar henne som karaktär. Och det får plats inte mindre än TVÅ fina kärlekshistorier i den här boken ju! Det måste jag säga om Foenkinos, han skojar inte bort kärleken utan låter den få ta precis så mycket plats och vara precis så allvarlig och som den förtjänar! Heja! En storslagen kärleksroman i litet format. Så oerhört franskt och oerhört fint. Jag ser i Sekwas höstutgivning att Foenkinos kommer med en ny roman på svenska dessutom och jag för min del kan inte vänta. Nu vill jag dessutom se filmen på den här.

2 kommentarer:

Jenny B sa...

Det låter ju väldigt bra! Jag håller på med en tegelsten och har knappt kommit igenom hälften. Nu skulle jag vilja sticka emellan med något kortare och annorlunda, och sekwa dök förstås upp i tankarna. Tack för tipset!

Bokomaten.. sa...

Ja, jag brukar okcså titta till Sekwa när jag vill han ågot lite kortare. De är suveräna på att hippa pärlor som inte är 500 sidor långa! Denna är definitivt en av dem även om den inte var en av deras kortaste kanske.