torsdag 20 juni 2013

Det våras för novellen

Har ni tänkt på det? Det är inte bara det att det poppat upp förlag som Novellix och att Mix förlag ger ut e-noveller, det är himla många författare som gärna rör sig fritt mellan romaner och noveller (och delvis serier förstås, ja, jag tittar på er Sara B E och Mats S med Cirkeln). I fredags skrev jag om allas vår Dark Places-Helena som kom med en novell på just Mix förlag, och Åsa Schwarz som kom med uppföljaren till Lust på samma förlag. I kommentarerna fick jag tips om en Johan Frick som OCKSÅ kommit med en novell på Mix förlag. Mix har dessutom i dagarna släppt tre stycken appar med oveller i olika genrer (sci-fi, skräck och erotik) för 7 kronor styck. I julas släppte två av mina favoriter bland deckarförfattare, Elly Griffiths och S J Bolton, vars en julnovell som gick att ladda ner till valfritt elektroniskt medium. Ovanpå det så kommer många förlag med "kortromaner" på svenska nu, inte minst Modernista som gärna ger ut böcker på dryga hundra sidor.
 
Ja, var går gränsen för vad som är novell och vad som är kortroman egentligen? Hundra sidor? Mindre? Och är det för att vi har så ont om tid att vi har svårare för att ta till oss tegelstenar (fast det går ju ganksa bra för dem också) som gör att novellerna går så bra? Eller är vi helt enkelt friare i vår läsning? Att det inte har så stor betydelse om en bok är på 50 sidor eller 500? Att den inte längre måste ligga på standardtalet 350 sidor, som så många tidigare? Hur som helst så tycker jag, som ju faktiskt HAR mindre lästid nu än tidigare, att det är trevligt att det kommer bra saker i kortare format. Heja, heja säger jag.

5 kommentarer:

Jenny B sa...

Jag gillar också noveller! Jag kan tänka mig att om man läser på sin mobil eller någon platta, och om man oftast läser "i flykten", så känns det lättare att ladda ner en novell istället för en roman.

För egen del tycker jag inte så mycket om när något snabbt tar slut. Men jag gillar böcker fulla med noveller, så att det finns mer att läsa vidare! Och ändå så är det så bra när en författare kan berätta en hel historia, eller en viktig scen som får en att förstå en annan människa, på fem sidor istället för trehundra.

Bokomaten.. sa...

Jag håller med dig generellt. NU för tiden tar det mig tre veckor att läsa en bok som tidigare tog mig 2-3 dagar bara och då är noveller ett trevligt komplement emellan. För det är just det där, när det tar slut lite för snabbt, som jag inte heller gillar. Men annars är det som med kort film, en historia ska ha det format den kräver. En berättelse som är perfekt på 50 sidor ska inte smetas ut på 300, DÅ blir den dålig men kanske suverän på sina 50..

Lena sa...

Det är ju helt perfekt att kunna läsa något kort emellanåt!

Mrs Book Pond sa...

Jag har aldrig riktigt fastnat för noveller med några enstaka undantag, det är väl kanske just det där att de inte hinner utvecklas. Men med tanke på min lästakt så kanske jag borde; lär ju göra susen för statistiken ;)

Bokomaten.. sa...

Jag har heller aldrig varit mycket för noveller tidigare, även om jag verkligen gillade de brittiska novellsamlingar jag hittade i min mammas bokhylla och de vi läste när jag pluggade engelska. Nu börjar jag som sagt se fördelearna dock.:) Skulle nog inte räkna in dem i statistiken däremot..