måndag 13 maj 2013

En "coming of age" i dödens skugga

Mellan vinter och himmel av Elin Bengtsson

Mellan vinter och himmel är Bengtssons debutroman och först misstar jag det även för att vara en ungdomsroman. Eller misstar och misstar, jag tror nog att man kan kalla det här för svensk "Young adult". Jag tycker nog att både ungdomar på högstadiet och vuxna kan läsa det här. Omslaget signalerar i alla fall verkligen högstadie på något sätt tycker jag. 

Boken är uppbyggd så att berättarrösten skiftar mellan kapitlen så att vi både får lära känna tonårskillen Andreas, som är döende i canser, och hans bror Martin, Martins flickvän Sara och Andreas läkare Mari. Allt kretsar kring det faktum att Andreas ska dö. Marin hanterar det genom att sluta prata med eller om Andreas och istället ägna sig åt sin musik. Andreas stänger in sig på sitt rum och låter dagarna gå. Han längtar efter att storebror Martin ska börja prata med honom igen men samtidigt vet han också att de spelar i olika divisioner nu. Martin är cool, Andreas är det inte.

Sara har sina egna problem. Med ett extrem dåligt självförtroende och ett vackert yttre så söker hon hela tiden uppmärksamhet och bekräftelse hos både Martin och ibland även andra killar. Läkaren Mari döljer en önskan att egentligen satsa på konsten och drar till Martin, rebellen, trots att han är 20 år yngre...

Det är komplicerade, inte helt sympatiska personer det här. Samtidigt tycker jag faktiskt att personporträtten blir lite.. tillrättalagda. De känns inte helt äkta. Det gör att historien känns just som en historia och inte som en berättelse man faktiskt är med i. Jag kommer aldrig riktigt in i boken utan står hela tiden utanför. Kanske också för att det delvis känns som att jag läst det här förut, även om det verkligen alltid behövs böcker om hur det kan vara att förlora någon. Speciellt för barn och unga. Jag tycker nog att det kanske har gjorts bättre dock. Med det sagt så är det absolut inte dåligt, bara inte jättebra liksom. Jag blir aldrig riktigt engagerad. Däremot så tror jag att Bengtsson kan komma att överraska en dag om hon bara får hållas. Det kanske inte alltid är första romanen som är en smash-hit utan den andra, tredje eller frjärde boken och jag tror att Bengtsson kan vara just en sådan författare.

1 kommentar:

Mrs E sa...

Hej, du är utmanad hos mig :-)