måndag 6 maj 2013

Den bästa boken är en bok av Kolterjahn

Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn

Som jag sett fram emot den här boken. Jag tyckte enormt mycket om både "Nattfjäril" och "Ut ur skuggan" när jag läste dem, men med lite distans till dem så håller jag dem bra mycket högre än så. Det är få böcker, när man läser så mycket som jag, som verkligen sticker ut och stannar i minnet lång tid efter åt. Det är faktiskt ganska ofta jag tänker på båda de böckerna fortfarande, och då har det faktiskt gått flera år sedan jag läste Nattfjäril nu. Och den speciellt håller jag som en av mina absoluta favoriter på senare år. Verkligen!

Därför var det med såväl enorm förväntan som lite rädsla för att bli besviken som jag började läsa "Den bästa dagen.." Och inte blev jag besviken inte. Kom ihåg att jag verkligen längtat efter den här boken med en värme och en lycka i maggropen som faktiskt stannat kvar dessutom! Varje gång jag tänker på den här historien om ett år i Karin Boyes liv så får jag tillbaka den där varma underbara knuten i magen som säger: Den här boken finns! Världen är lite, lite bättre för att den här boken finns. Och jag kan läsa om den precis när jag vill!

Det är på inget sätt en bok som gör anspråk på att vara annat än fiktiv. Det är ingen biografi eller något i den stilen, bara en bok inspirerad av den verkliga Karin Boye om hur det skulle ha kunnat varit. Kolterjahn har tagit fasta på delar av Boyes liv som vi känner till, att hon bodde i Berlin t ex, och skrivit sin egen historia. Lite som hon ju faktiskt gjorde i just Nattfjäril också, som även den utgick från en känd verklig historia. Tro för ALLT I VÄRLDEN inte att det här är en BOATS dock. Den här boken har på inget sätt någonting gemensamt med de bästsäljande böcker som gottar sig i andras elände och som brukar finnas att köpa på Ica bredvid de senaste deckarna.

Jag kan inte nog trycka på hur mycket jag tycker om det här. Egentligen är det kanske lite konstigt dock, med tanke på hur lågmäld den här historien är. Den är lugn, sansad och vacker trots att den handlar om självmord och homosexualitet och förföljelse av judar Tyskland på 30-talet. Kolterjahns språk är dock beroendeframkallande, på något annat sätt kan jag inte beskriva det. Så, himla, bra, helt enkelt.

3 kommentarer:

Fru E sa...

Och nu har jag beställt den till jobbet och lagt en reservation. :)

Bokomaten.. sa...

Good for you!

Hermia sa...

Reservera - check!