onsdag 3 april 2013

Vattnets form av Andrea Camilleri


Strax innan påsk började jag läsa den första av Camilleris böcker om Kommissarie Montalbano, nu i nytryck på Modernista. Jag har inte läst någon av Montalbano-böckerna tidigare och inte heller sett den helt omåttligt populära TV-serien som även sänts i Sverige på SVT. Egentligen är det kanske lite konstigt med tanke på att jag brukar försöka se och läsa de italienska böcker och filmer som kommer hit och när det dessutom är storsäljare som det här borde det ju vara svårt att missa. Har man inte TV så går man helt enkelt miste om en del, tydligen. Nu brukar jag visserligen bli mer nyfiken när det handlar om norditalien och de här böckerna utspelar sig på Sicilien så det kan ju också vara en förklaring.

Denna fösta bok om kommissarien handlar om ett annorlunda dödsfall på en lokal politiker. Silvio Lupello hittas med byxorna nere i sin bil i det lokala prostitutionsområdet. Vid första anblicken verkar mannen ha dött av naturliga orsaker, men det är en del saker med fallet som inte går ihop och Montalbano ber att få ett par dagar extra på sig för att utreda omständigheterna kring Lupellos död. Ingen är särskilt förtjust i tanken på en skandal men då Montalbano motiverar undersökningen med att "ingen ska kunna klaga på att vi inte gjorde vårt bästa" så får han sina två extra dagar. Som naturligtvis drar fram både det ena och det andra i ljuset.

Det är en ganska lugn och strävsam historia det här. Inte mycket action, bara olika bitar som läggs ihop för att tillslut visa på hela bilden. Ganska odramatiskt men ändå spännande då man faktiskt vill veta hur det hela ligger till egentligen. Däremot tycker jag inte att man får någon riktigt känsla för någon av karaktärerna i boken, inte ens Montalbano som ska vara seriens huvudperson. Det är möjligt att det blir bättre några böcker in i serien, men om jag till exempel ska jämföra med en annan italiensk deckarserie jag följer, Michele Giuttaris böcker om Ferrara, polis i Florens, så får man mycket mer kött på benen i de böckerna. Både vad gäller karaktärerna och händelseförloppet. Det känns lite som man får följa några pappfigurer, några brickor i ett spel, i den här boken. Det är fortfarande spännande men på ett betydligt mera ytligt sätt. Med det sagt så kommer jag nog att läsa vidare även i den här serien, men jag kommer inte direkt att sakna någon i böckerna eller tänka vidare på dem. De blir aldrig riktigt verkliga och inte känns inte som människor av kött och blod. Som förströelse är det inte sämre än något annat dock och eftersom Camilleri dessutom fick "The Crime writers´Associations internationella dagger-pris 2012" enligt omslaget så måste det ju vara något där.

Någon annan som läst? Håller ni med? Inte alls? Får man lära känna Montalbano mer i de kommande böckerna? Vad säger ni?

2 kommentarer:

Cinnamon sa...

Jag kan tyvärr inte hjälpa dig eftersom jag inte läst dem..

boktok73 sa...

Jag håller helt med dig. Inte så spännande, men ändå tror jag nog att jag kommer att läsa vidare.