tisdag 23 april 2013

Alice i underlandet möter Bröderna Lejonhjärta

Saga Swärd - omskakare och världsresenär av Taliah Pollack

Saga Swärd : omskakare och världsresenär (inbunden)Saga Swärd är 12 år när hon förlorar sin tvillingbror Fabian i en bilolycka. Deras mamma tar naturligtvis dödsfallet väldigt hårt och får åka in på sjukhus för att behandla sin depression och deras pappa åker med. Saga får istället bo hos sin mormor som i alla år varit hållit distansen och varit väldigt sträng mot både Saga och Fabian. Saga vantrivs något oerhört och finner tröst i att studera alla insekter i trädgården. Snart kan hon allt om skalbaggar och myror och vad alla möjliga sorters insekter heter på latin. Det får henne dock inte att känna sig mindre ensam och Saga saknar inte bara sin bror utan även sina föräldrar. 

Men Saga har inte träffat sin bror för sista gången. Saga visar sig nämligen vara något så speciellt som en omskakare och snart får hon vara med om sitt livs äventyr. När som helst kan Saga svimma eller somna och försvinna in i en annan värld. Parallellt med våran finns det nämligen ett oändligt antal andra världar som är befolkade med de underligaste varelser och människor. Det visar sig att Saga har fått en mycket speciell uppgift, att stabilisera världarna och förhindra att gränserna dem emellan rämnar. Låter det komplicerat? Ja, det tycker Saga också, men det är faktiskt ganska lätt att hänga med i handlingen som läsare. Vad som är sant och vad som är Sagas sätt att hantera förlusten av sin bror är däremot inte helt säkert alltid.

Till att börja med verkar Saga försvinna till lite slumpvis utvalda olika platser och få vara med om lite tokiga och galna saker, lite som Alice i Underlandet. Efter ett tag börjar man dock förstå att världarna och händelserna hänger ihop på något sätt och att det finns ett syfte med Sagas olika resor. Allt knyts ihop på slutet och nästan allting får också sin förklaring. Jag säger nästan allt för Pollack väljer medvetet att lämna en del åt fantasin på slutet. 

Boken är klassad som ungdomsbok men jag tycker nog att det känns mer som en bok som passar mellanåldern, en 11-12 så där, men den är ju ganska tjock så kanske att den skulle passa bra som högläsningsbok. Trots att den är ganska snäll i språket på många sätt (folk är "otäckningar" t ex) är den däremot ganska våldsam! Folk hugger huvudet av varandra, slåss och äter spädbarn till höger och vänster! Blodigt för en 11-åring! Kanske är det också därför den klassas som ungdomsbok? Motsägelsefullt är ordet! Jag är inte helt säker på vad jag tycker om det, men klart är att jag tycker att det är spännande i alla fall. Jag är ju barnsligt förtjust i barn- och ungdomsfantasy. Om något tycker jag nog att det tar lite lång tid innan jag greppar sammanhanget dock och att Saga inte bara reser runt lite på måfå. Jag gillar också att  detta är en (tror jag?) fristående bok och inte första delen i en serie. Jag vet många barn som inte alltid gillar att de måste binda sig till att läsa ett helt gäng böcker utan faktiskt bara vill ha en bok. Tummen upp från Bokomaten!

3 kommentarer:

Eli sa...

Åh, men det här låter alldeles underbart!

Jag ondgjorde mig faktiskt lite i bloggen just över att YA-böcker alltid verkar komma i serier, speciellt fantasyböcker. Så den här måste jag verkligen läsa :9

Anonym sa...

Låter sjukt spännande!!

Taliah sa...

Jag drar mig för att säga det, men "tyvärr" skriver jag på en uppföljare just nu :) Men man kan såklart läsa den första som fristående om man vill, tvåan kommer att bli väldigt annorlunda. Tack för en fin recension!