måndag 4 mars 2013

The Poison Tree (Grenar av gift) av Erin Kelly

The Poison TreeDet finns böcker som blivit stående i min bokhylla av en anledning, inte bara för att jag inte kommit mig för att läsa dem. Poison Tree har stått där i evigheters evigheter känns det som. Från början ville jag så himla gärna läsa den, men ville spara den till ett speciellt tillfälle när jag verkligen kunde njuta av den. Efter att ha läst lite hyllningar här och där och att den liknats vid både Donna Tartt och Carol Goodman kände jag att det här inte var en bok jag ville snabbläsa på pendelbussen. Efter ett tag blev jag dock rädd att jag kanske hajpat den för mycket, att jag skulle bli besviken, och när den släpptes på svenska i höstas och jag läste både positiva och mindre positiva rec:ar så blev jag än mer nervös. Man KAN hajpa en bok för mycket. 

Med lite distans till släppet i höstas så kände jag dock för ett par veckor sedan, medan jag fortfarande väntade på den lille pocketen, att det kunde vara läge nu. Lite lägre förväntningar men definitivt mer tid för att läsa lite mer koncentrerat. Och jag blev INTE besviken. VILKEN debut! Jag älskar det här! London, 90-tal, Highgate, akademia, språkstudier, bohem-liv och ett mystisk syskon-par och en ständigt hotande katastrof som man vet är i annalkande. Det här är rent ut sagt skitbra. Tänk att detta är Kellys debutroman!? 
Grenar av gift (inbunden)Huvudperson är Karen som alltid varit exceptionellt språkbegåvad och som tonåring nu börjat läsa vid universitetet. Direkt lär hon känna ett tjejgäng som också blir de hon bor ihop och umgås med under de följande fyra åren. Mot slutet av sin studietid börjar de dock fundera kring hur livet ska te sig framöver. De övriga tjejerna som kommer alla kommer från fina, välbärgade familjer funderar på enkla jobb eller på att gifta sig och Karen känner för första gången att hon inte passar in. Dessutom har hon en gnagande känsla av att ha missat något under sin studietid. Det är nu hon lär känna den excentriska Biba. Biba vill bli skådespelerska och behöver språklektioner för att klara av en roll som tyska. Snabbt blir hon och Karen bästa vänner och Karen välkomnas in i Bibas märkliga vänskapskrets. Tillsammans med sin bror Rex och diverse vänner så bor de i ett förfallet överklasshus i Highgate i London. Karen tillbringar allt mer tid i huset på rödvinsfyllda och påtända fester och vänskapen i en sorts förälskelse i både BIba men även hennes bror. Redan från början förstår man dock att den här historien inte kommer att sluta lyckligt. Mot slutet av sommaren kommer två personer att vara döda och Rex kommer att hamna i fängelse.

Just det där ödesmättade och intensiva tilltalar mig oerhört! Och känslan av att hela tiden sakna en del av pusslet. Att inte veta var syskonen kommer ifrån. Vilka är deras föräldrar? Hur kommer det sig att de ständigt är panka men har ett gigantiskt hus i London? Karen är både iakttagare och med-aktör men det är svårt att sätta fingret på när hon faktiskt går från att ha ha varit en passiv mus, lycklig över att få vara med, till en aktiv deltagare i händelseförloppet.

Ja, jag gillar det här så mycket att jag nog nästan måste köpa Kellys andra bok, "The Sick Rose" eller "The Dark Rose" som den också kommit ut som. Elände det där förresten när böcker kommer ut under olika titlar men med samma innehåll, man luras ju så lätt att tro att det är olika böcker. "The Dark/Sick Rose" verkar dessutom passa mig nästan ännu bättre. Jag är ju nämligen väldigt svag för den här typen av historier som dessutom utspelar sig i närheten av gamla anrika trädgårdar. Jag tänker t ex på Goodmans "Ghost Orchid".

För några veckor sedan kom hennes tredje bok, "The Burning Air", också ut på engelska och till sommaren släpps den även på svenska under titeln "Lågor av hat". Jag har ju gett mig själv köpstop, men om det är några böcker som verkligen frestar på det löftet så är det dessa.. Ingen regel som inte har undantag, eller...?

2 kommentarer:

Stringhyllan sa...

Erin Kelly-boken är slut på Hamrelius. Jag hittade dock en Glillan Flynn (som jag faktiskt egentligen inte gillar, men jag har lovat en bekant att ge henne en andra chans) på deras utökade rea när jag var där idag. Tjoho!

Bokomaten sa...

Vet du, jag har inte heller hoppat på hyllningståget vad häller Gillian Flynn... Har två opubade recar påböcker av henne pga inte vågat, haha. Rädd att bli hängd.:)

Har du läst The Sick Rose än? Jag beställde den på nätet istället, fick ha råd med det.:)