torsdag 28 mars 2013

Häxor, läxor och dödliga lektioner

Farlig förmåga (kartonnage)
Idag är det ju dessutom skärtorsdag och som alla häxor tar jag katten och drar till blåkulla. Jag kommer ev åter redan imorgon men till dess tänkte jag att ni kunde få läsa om ett gäng ANDRA häxor.

Farlig förmåga av Jessica Spotswood (Första boken om systrarna Cahill)

Minns ni det här pressutskicket? En väldigt väldoftande ros och en väldigt fin inslagen bok. Hela paketet gjorde mig väldigt väl inställd redan från början och i ärlighetens namn så var jag ju faktiskt sugen på att läsa den här boken redan innan. Det skulle jag dock inte ha gjort.. Jag har nämligen upptäckt att det är första delen i en serie SOM INTE ÄR FÄRDIGSKRIVEN! Nästa del i serien kommer på engelska i sommar.

Det här är en sådan där lagom magisk, romantisk, fantasyhistorisk bok som jag bara hade slukat med hull och hår som tonåring och i ärlighetens namn gör nu också. 

Vi får lära känna Cate, äldst av tre systrar. De bor ensamma tillsammans med sin far och några tjänare i ett litet samhälle i USA. Sedan moderns bortgång för några år sedan så har det varit Cates uppgift att ta hand om sina yngre systrar. Hennes viktigaste uppgift är dock att hålla deras förmågor hemliga för omvärlden. Det är nämligen så att de alla ter är häxor, något inte ens deras far känner till. Att vara häxa är nämligen något som mer eller mindre automatiskt leder till att man skickas till sinnesjukhuset och aldrig hörs ifrån igen i den hårt hållna byn där "Brödraskapet" styr och håller alla kvinnor hårt nedtryckta  Vid 17 års ålder måste alla flickor tillkännage sin avsikt inför församlingen. Antingen att gifta sig med någon av församlingens medlemmar eller gå in i systraskapet, en sorts nunneorden, för att tjäna Gud och brödraskapet. En kvinnas viktigaste och enda uppgift är nämligen att vara mannen behjälplig. Så har det dock inte alltid varit. För 100 år sedan styrde häxorna med hård hand och det är för att förhindra ett nytt häxstyre som Brödraskapet så snällt tagit på sig att hålla alla kvinnor i schack. Cate vill dock varken gifta sig eller gå med i systerskapet. Hon får opckså veta att det finns en profetia.. En dag, innan sekelskiftet 1900, ska det födas tre systrar som alla har magiska förmågor och en av dem ska ha den farligaste av gåvor, nämligen sinnesmagi. Dessa systrar ska hjälpa häxorna skapa en ny världsordning, antingen av häxstyre eller av fred. Cate vet att det är ytterst ovanligt att det föds tre häxor i samma familj och hon vet också att hon har den där speciella av gåvor, nämligen sinnesmagi. 

Krydda detta med lite kärleksintriger, fler hemligheter, politik och våld och JAG är i alla fall hooked. Snacka om guilty pleasure.. Jag mumsar i mig det här som en söt karamell.

Anledningen till att boken var så tjusigt paketerad var naturligtvis också att Cates stora intresse är just trädgårdsskötsel. Hon älskar att rensa ogräs (!) och sköta om sina rosor. De övriga systrarna har sina egna intressen. Båda tycker de om att läsa. Den yngsta, Tess, föredrar facklitteratur medan mellansystern Maura är mer äventyrligt lagd och älskar romaner.

Jag gillar det. Det går snabbt och lätt att läsa, är romantiskt, spännande. Häxor, magi, intriger, romantik! What´s not to like, liksom! Slurp!

2 kommentarer:

Anakin sa...

Ofärdiga fantasyserier är oförlåtligt! Borde fasen inte få ges ut. Och ja, det är er jag menar: George RR Martin, Patrick Rothfuss, Orson Scott Card och fler därtill!

Fru E sa...

Det är helt klart lite jobbigt med serier som inte är färdigskrivna. Man riskerar att tappa känslan lite innan nästa del kommer ut. Men du kan ju läsa på engelska. Till sommaren är det inte så långt! ;)