måndag 25 mars 2013

Divergent av Veronica Roth

DivergentFör ett par veckor sedan bad jag ju er bestämma vilken bok i min hyllvärmarhög för mars som jag skulle läsa. Det blev ju Tana Frenchs Till skogs men Divergent kom tvåa med en hårsmån så jag bestämde mig för att läsa den också.

Och ja, vad ska man säga om den här boken som inte redan sagts!? Att det är en tokspännande dystopi? Inte direkt först med den kommentaren.. Att den påminner om Hungerspelen? Mm.. det står ju till och med på baksidan.. Jag kan säga att det tar ett litet tag innan jag kommer in i den här boken och köper att det inte bara är en Hungerspelen-kopia, men sedan blir det spännande så att det förslår. 

Här heter "Katniss" Beatrice. Jag missar nog att det utspelar sig i ett feamtida Chicago i boken, men det står i alla fall på baksidan. Staden är uppdelad i fem falanger och när man ärt 16 måste alla stadens ungdomar välja vilken falang de vill tillhöra och leva med under resten av sitt liv. Få lämnar den falang de är födda in i men Beatrice gör ett oväntat val. Det slutar dock inte där, för efter valet måste man genomgå en initieringsrit och det är inte alla som klarar sig igenom hela vägen.

Visst, jag stämmer in i hyllningskören. Det är underhållande, det är spännande och sidorna flyger fram. När man väl kommit in i boken. Jag var faktiskt lite skeptisk till en början men Roth gör det snyggt. Visst är det en bok i kölvattnet av Hungerspelen men det gör inget. Det är tillräckligt eget och det finns plats för mer i genren. Jag kommer definitivt läsa fortsättningen, Insergent, och se filmen när den kommer nästa vår, 2014. Peppen är enorm. Liksom peppen på nästa Hungerspelen-film för övrigt.

4 kommentarer:

Carro sa...

Jag tyckte nästan att Insurgent var lite bättre, för då får man ett större sammanhang kring varför samhället ser ut som det gör. En del som jag tyckte saknades i Divergent.

Bokomaten.. sa...

Det har du fktiskt rätt i, hade gärna velat ha lite mer förklaring redan från första början i första boken. Som det är nu så rider Roth lite på att vi som läsare vant oss vid framtidsdystopier och är mer benägna att bara acceptera att det är som det är.

Lovisa Stjernlöf sa...

Jag blev helt kär i den här boken, samt uppföljaren, och kan inte bärga mig tills sista delen kommer ut! Vilken cliffhanger! Jag har precis insett att det här är en egen genre, dystopi, älskade ju hungerspelen osv. Har läst Delirium och läser just nu andra boken i den serien. har du något annat tips på bra dystopi-böcker?

Bokomaten.. sa...

Oh, ja! Absolut! Kolla in Carrie Ryan t ex! Och Lauren Conrad, Kristin Cashore ( men det har du säkert redan) och kanske Exodus av Julie Bertagna? Lycka till!