onsdag 6 mars 2013

Den röda soffan av Michèle Lesbre

Den röda soffan (häftad)En bok som stått i hyllan i flera år måste väl ändå räknas som hyllvärmare. Den röda soffan köpte jag ursprungligen för att jag tyckte att den var så rasande snygg. All cred till Sekwa för att de alltid har så ypperlig formgivning! Det är något helt oerhört tilltalande med den här bilden. Ett träben, en del av en röd soffa i sammet och en hög med böcker som dessutom beskriver innehållet i boken helt perfekt! Naturligtvis tänkte jag läsa boken också, men det har liksom inte blivit av ändå förrän nu. 

Vi får lära känna Anne som är på en resa. Dels fysiskt till Bajkalsjön för att återse en gammal kärlek, men också en annan resa. Hon ser tillbaka på gamla minnen, på det som varit och det som aldrig blev. Hon möter människor och nuet blandar sig med det förflutna precis så där som det kan göra i huvudet när man associerar till gamla tankar och händelser. Parallellt får vi också följa hur Anne lär känna sin granne, de äldre damen Clémance och det är egentligen henne jag faller för i den här boken. Anne kommer jag aldrig särskilt nära inpå, men Clémance.. De kapitlen är de verkligt tilltalande. Hon arbetade som modist, dvs hattmakare, under Stalins tid och minns hans död med glädje för den gav så mycket mera arbete då alla plötsligt ville ha sorghatt. Även Clémance hade en gammal kärlek, som dog alltför tidigt och även om både Anne och hon haft älskare även senare i livet så har de alla mest varit tidsfördriv i Gyl och Pauls skuggor. Kanske är det därför de finner varandra. Anne börjar hälsa på regelbundet och läser högt för damen om olika starka kvinnor och de skrattar och firar ihop. Dricker vin, pratar minnen. 

Eftersom den bara är ungefär 130 sidor lång så är den ganska snabbläst, men texten kräven ändå att man hänger med lite. Clémance hänger dock kvar långt efter.

4 kommentarer:

Mrs E sa...

Har också varit sugen på den pga utsidan.

Bokomaten.. sa...

Visst är det galet snyggt..:)

Alekzandra sa...

Sekwa är ett av mina favoritförlag! Blir aldrig besviken på varken utsida eller innehåll (på de jag läst än så länge). Denna verkar bra, ska se om jag hittar den!

Bokomaten.. sa...

Verkligen! Så roligt hur sekwa verkligen rofilerat sig och visat att man KAN HA favoritförlag. Inte alla böcket man tänker på var de kommer ut, en sekwa tar man ju inte miste på. Plus att det är ett förlag man gärna kollar upp vad de planerar att ge utliksom.