tisdag 26 mars 2013

Att välkomna vargarna vid dörren

Tell the Wolves I'm HomeTell the Wolves I´m home av Carol Rifka Brunt


Det sveper en våg genom bokbloggar-Sverige. En våg av 80-tal. coming of age och Carol Rifka Brunt. I höst kommer Brunts bok ut på X-publishings förlag. Jag hade egentligen tänkt vänta till dess med att läsa den här boken men kunde inte stå emot. Efter den ena hyllningen efter den andra var beställningen ett faktum och det är bara att säga grattis till X! De har åter igen gjort ett kap! Det här är inte bara underhållande, tragiskt, rörande, spännande och engagerande, Brunt har även lyckats skriva ihop ett helt gäng oemotståndliga karaktärer med 14-åriga June i spetsen. Helt ärligt, det går ju inte att stå emot denna toknördiga och väldigt ensamma tjej som springer runt i skogen och leker medeltid och är bästis med sin morbror. 

Personligen blir jag dock väldigt förtjust i hennes störiga storasyster Greta, vars motiv och utsatthet är uppenbar för läsaren men knappast för lilla June. Populära Greta som inte kan misslyckas med något och som inte bara får värsta stjärnrollen i skolans musikal, hon blir även kontaktad om att göra en roll i Annie på Broadway! Vi ser dock hur ensam hon faktiskt är och hur avundsjuk hon är på sin syster och sin morbror som June jämnt umgås med.

Morbror Finn ja. Som dör i AIDS och lämnar efter sig ett porträtt av June och Greta som deras mamma låser in i ett bankvalv. Porträttet blir också länken mellan Greta och June och också den som fått ge namn åt boken. June saknar naturligtvis sin morbror gränslöst. Så gör även morbroderns pojkvän Toby som familjen vägrar att ha någonting att göra med då det ju är han som är anledningen till Finns bortgång. De funderar till och med på att anmäla honom för mord. June är inte lika övertygad dock. Skulle morbror Finn verkligen vara tillsammans med någon som var så förskräcklig?

Toby och June blir så småningom vänner men måste hålla sin vänskap hemlig. Det blir också Toby som på sätt och vis för June in i vuxenvärlden. Som får henne att ensam åka in till stan, testa alkohol och röka men också känna ansvar för någon annan än sig själv. De hjälper varandra hålla huvudet över ytan när allt egentligen bara är förtvivlan och saknad. Samtidigt är ju Tobys tid också begränsad.

För mig är den bästa boken en bok med karaktärer som jag verkligen gillar att umgås med. Som man längtar efter att vara med och som nästan känns lika levande som ens vänner. Och som man saknar när boken är slut. Jag vill veta mer! Hur går det för Greta till hösten!? Och Junie? Blir hon en rollspelsnörd som startar bokblogg när hon blir äldre? Vad händer med porträttet? Och deras mamma? Brunt säger i efterordet att hon förmodligen ionte kommer att skriva någon fortsättning men har själv tänkt vidare på karaktärerna förstås. Hon håller det inte heller helt för otroligt att någon av dem dyker upp som bifigurer i någon annan roman. Sådant gillar jag. När man får intryck av att författaren har ett eget litet universum. 

Dessutom gillar jag när man som här gör en helt otroligt genomarbetad utgåva med förslag på diskussionsfrågor till cirkeln, musiklistor, låter ett gäng läsare få tänka till om karaktärerna och författaren får svara på frågor. Kort sagt, massa extramaterial. 

En av årets bästa böcker! Hoppas verkligen X-publishing lyckas sprida den ännu mer i Sverige i höst.

2 kommentarer:

Calliope sa...

What what WHAT? I min utgåva fanns inget extramaterial alls. Känner mig väldigt orättvist behandlad nu ...

Cinnamon sa...

Älskade boken! Men i min version fanns inget extramaterial.. Besviken!!!