måndag 4 februari 2013

Snakes in a book

Awakening (häftad)Awakening av S J Bolton

Först av allt en varning. Detta är inte en bok för ormfobiker. Är du rädd för ormar så öppna inte ens den här boken. Inte för att det är ormarna som är skurkar, det är faktiskt så att huvudkaraktären o boken, veterinären Clara Benning, är reptilexpert och värnar om ormarna, men ormar i alla dess former är huvudtemat i boken på alla sätt. Min bästaste vän råkar vara paniskt rädd för ormar och om du läser detta inlägg, vilket jag hoppas och antar att du inte gör eftersom jag satte rubriken speciellt för att du skulle låta bli, så tycker jag du ska undvika denna bok och sluta läsa här.

Så. Med det sagt så kan jag börja säga något om denna sista bok jag hade kvar av Boltons deckare innan nästa del om Lacey Flint släpps in april. Detta är hennes andra bok efter Sacrifice (Rov på svenska) och jag måste säga att vilket snäpp upp det här är!! Jag har tyckt att alla böcker hon har skrivit har varit oerhört spännande även om jag hade mina åsikter om Rov, men att sätta en veterinär som huvudperson, och till på köpet en karaktär jag finner väldigt sympatisk, är ett genidrag. Det är SÅ spännande. Jag tror i och för sig att jag räknat ut hur det hänger ihop redan i början, vilket jag inte gjort i någon av Boltons andra deckare, men tji fick jag. Hon vänder spår precis så där skickligt som en verkligt erfaren deckareförfattare gör. Just som man tror att man lurat henne och kommit på hur det ligger till, eller drar en suck och tänker att det är lite förutsägbart, då vänder handlingen. Och vart och vart annat kapitel slutar med en cliffhanger. 

Den börjar dock ganska brutalt och jag blir rädd att det ska vara världens djurmisshandlarbok, men det lugnar något kapitel in i boken. Kom över tröskeln, för sedan blir det spännande vill jag lova! 

Kort om handlingen: Clara Benning är veterinär i en liten håla i England. Hon arbetar på en station som tar hand om skadade vilda djur. Allt från svanar till bävrar. Som spädbarn råkade Clara ut för en olycka som gjort att hennes ansikte är deformerat och det gör också att hon så långt det bara går undviker all mänsklig kontakt. Hon föredrar djurens. 
När Clara räddar en liten bebis från att bli ormbiten får hon dock lite uppmärksamhet och det visar sig dessutom bara föra början på en fullkomlig epidemi av ormar som bryter sig in i folk hus och när Clara identifierar en orm som den garanterat farligaste i världen, en orm som inte ens existerar i England, då kopplas polisen in och Clara dras in i en väv av läskigheter.

Jag gillar verkligen flera av karaktärerna här. Så gott som alla har något som gör att jag gillar att läsa om dem, de stackars äldre människor som dör en efter en i boken, Ormexperten Sean North hoppas jag stöta på i någon annan av Boltons böcker. Vilken praktkaraktär! Av någon anledning kommer jag att tänka på druiden Cathbad i Elly Griffiths mysdeckare även om de är väldigt olika så är de också väldigt udda personligheter båda två. Polismannen Matt och självklart Clara Benning själv kan jag också tänka mig kommer att poppa upp igen i någon av Boltons deckare framöver. Hon återanvänder ju gärna karaktärer, även om de oftast blir bifigurer. 

1 kommentar:

Mrs Book Pond sa...

Haha, gillar titelblinkningen till Snakes on a plane :) Är dock, om inte fobisk, så starkt rädd för ormar, så undrar om jag vågar ge mig på det här. Har ju dock en hel del annat av Bolton kvar.