måndag 18 februari 2013

Skalpelldansen av Jenny Milewski

SkalpelldansenJag kan inte förstå att Jenny Milewski inte fått mer uppmärksamhet än vad hon har fått! Jag köpte den här boken på bokmässan och tänkte verkligen läsa den direkt, men som sagt, böcker blir liggande ibland. Speciellt när de är tjocka och svåra att få ner i handväskan. Jag har dock hela tiden haft den på "Nästa i ordningen"-listan och när jag nu såg att Milewski kommer med en ny bok i år så kände jag att jag gärna ville ha läst den här innan i alla fall. Och boy och boy vilken läsning! Det är så jag skäms och sitter och funderar på om det verkligen är ok att läsa så här blodig litteratur när man ammar en liten parvel. Tänk om han får alla hemskheter med modersmjölken!? Tänk om någon ser mig? 

Lite kort så handlar Skalpelldansen om en oerhört framgångsrik svensk skräckförfattare, Jonas Lerman. Lerman är lite av en korsning mellan Stephen King och John Ajvide Lindqvist. Han skriver splatterromaner som säljer som smör, men själv är han lite av en ensling och gör sällan av med särskilt mycket pengar. På sistone har Lerman drabbats av en förfärlig skrivkramp dock och han blir allt mer irriterad och panikslagen vid tanken på att han kanske aldrig mer kommer att kunna få ur sig en rad. Tills en kväll. På vägen hem till sin lägenhet blir han påkörd av en främling i en Hummer. Samma typ av bil som huvudpersonen i Lermans böcker, kirurgen Carl Cederfeldt, kör runt i. Lerman tar sig dock hem och ägnar sedan natten åt att i ren frenesi skriva av sig en scen som plötsligt poppar upp i huvudet. Morgonen därpå läser han igenom scenen som verkar lite annorlunda än hans vanliga splatterscener, men inte alls dålig. När han senare på dagen träffar en kompis får han dock höra en fruktansvärd historia. Kompisen har nämligen blivit vittne till en bilolycka som påminner skrämmande mycket om scenen som Jonas ägnat natten åt att skriva ner. Och det är bara början..

Herregud, vad otäckt och läskigt och skrämmande och spännande det här är. Jag tycker att skräck är en svår genre, det blir så lätt plumpt, men Milewski gör det verkligen jättebra! Det knyter sig i magen på mig hur många gånger som helst och jag kommer på mig själv att tänka samma sak som under en del av de bästa skräckfilmerna jag såg på 90-talet: "Nej, gå inte dit!" eller "Vad gör du, spring inte därifrån, är du dum i huvudet!?" Milewski lyckas verkligen engagera mig och jag vill läsa vidare för att se hur det hela hänger ihop egentligen. Även om jag nog räknar ut det någerlunda, ganska så snabbt, så förlorar inte boken i spänning ändå. Jag ser verkligen fram emot Milewskis nästa bok som ska vara en spökhistoria som dessutom utspelar sig i studentvärlden om jag förstått det hela rätt? Det låter ju som att det skulle kunna bli ännu bättre!

1 kommentar:

Lingonhjärta sa...

Ja visst är den bra!!! Och jag är så galet sugen på hennes kommande nu att jag får lite krupp! Låter som bästa kombinationen ju :D

(Och nääää! Inte kan väl sånt komma ut i modersmjölken inte. Det hoppas jag i all fall inte för kommer nog ha svårt att lägga av med skräck om det blir bebis i framtiden :P)