onsdag 27 februari 2013

Nigellas kök 2

Nigellas kök : fler recept från hemmets hjärta (inbunden)
Nigellas Kök: Fler recept från Hemmets hjärta av Nigella Lawson

Jag skäms över att inse att jag ju inte har skrivit om den här kokboken trots att jag fick den för flera månader sedan, och har både läst och testat och bläddrat i den. Detta är fortsättningen om man så vill på den kokbok som kom förra våren. Det till och med står "2" på ryggen på den. Jag vet egentligen inte varför man delar upp en kokbok i två delar, men tja, vill man bara ha vissa recept så är det väl bra antar jag. På engelska är det dock endast en volym. 

I förra delen saknade jag ett avsnitt med vegetariska rätter men tänkte att den delen kanske skulle komma i den här boken istället. Det gör den inte och det är på det hela taget ganska mycket kött även här även om det finns vegetariska recept också och en hel del av köttrecepten är relativt enkla att omvandla. Fokus ligger dock inte på ingredienserna i denna del. Den är inte uppdelad efter "Kött, fisk, veg" eller ens efter säsong utan snarare efter behov. Att ta tillvara på maten som finns i kylskåpet istället för att springa iväg och köpa nya ingredienser, att fixa snabbmat när fokus egentligen ligger på att umgås med spontangäster, vad man gör med rester och hur en kaka kan skapa och smaka hemtrevnad. Som vanligt är det texterna jag gillar bäst. Jag gillar att läsa Nigella. För någon som är van vid att bläddra i och läsa kokböcker är det dock lite förvirrande att den inte är uppbyggd på ett traditionellt sätt. Det gör den aningens svårnavigerad. Mumsigt bananbröd i mitten och sedan risotto bolongese längre fram och knaprig nötkaka mot slutet. 

På det hela taget är jag lite kluven här, det är roligt att läsa men samtidigt inget jag skulle rekommendera vegetarianer om man inte redan har rätt mycket kokböcker och gillar att läsa dem Dessutom är den lite svårare att hitta i än andra kokböcker, men kan vara jag som behöver tänka om, plus att här finns många andra plus. Som att man istället ska tänka utifrån vad man har hemma. Jag hade nog föredragit del 1 och del 2 i en volym, men för den som bara vill ha delar är det ju å andra sidan bra att dela upp den antar jag. 

Rekommenderas: Tomatcurry med kokosris

Inga kommentarer: