måndag 11 februari 2013

Men timmarna kommer ändå, eller hur? Först en och sen en till...

Timmarna (pocket)
Timmarna - Michael Cunningham

Men åååh! Och wow!! Om det står sådana här skatter olästa i min bokhylla så sitter jag ju på en guldgruva! Vilken fullkomligt makalös bok det här är! Jag finner inte ord! Den borde ha sopat mattan med all konkurrens när den kom för alla möjliga priser. Jag vet att den fick Pulitzer-priset, men den förtjänar än mer än så! Jag hör Virginia Woolf! Hur lyckas han?

Man bör nog ha läst Mrs Dalloway dock för att verkligen uppskatta det geniala här dock. Han skildrar en dag i tre kvinnors liv. Precis som i Mrs Dalloway. Virginia Woolf själv, hemmafrun Laura Brown i LA 1949 och Clarissa som går under smeknamnet Mrs Dalloway och bor i dagens NY. Han inte bara återanvänder historien om henne när han berättar om Clarissa, han lyckas till och med fånga hennes språk och den där speciella känslan man får när man läser.

Jag ser att förlaget Lind & co gav ut den här i pocket igen för 1½ år sedan och vilken kulturgärning det är. Jag älskar det här! Och naturligtvis är det för att jag älskar Virginia Woolf men det är inte bara det. För Cunninghamn lyckas ju verkligen göra något alldeles eget och samtidigt en suverän och på pricken tolkning av Woolf och Clarissa Dalloway och vad litteratur kan betyda för oss som läser. Jag har hittat en ny favoritbok!  

7 kommentarer:

Anna (Bokstävlarna) sa...

Timmarna är en av mina favoritböcker också. Så otroligt bra! Jag har länge tänkt att jag skulle vilja läsa om den på engelska, för om språket är så magiskt i översättning så tänker jag att det måste vara ännu bättre på originalspåk!

Kerstin sa...

Den är underbar! Hoppas att ni har det bra med lille Pocketboken :)

enligt O sa...

Visst är den helt fantastisk! Tyvärr var By nightfall som jag läste i somras inte alls lika bra. Men jag har inte gett upp Cunningham, absolut inte.

Bokomaten sa...

Ja, helt galet bra! Är överväldigad! borde kanske inte vara förvånad, filmen lovade en än bättre bok, men att det skulle vara på den här nivån hade jag nog ändå inte förstått!

Bokomaten sa...

och anna, snubblar jag över den på engelska så kan det nog rätt säkert bli omläsning här också!

Lingonhjärta sa...

OJ! Och jag som har tittat på den här i bokhandeln minst hundra gånger. Kanske blir ett litet köp då kanske efter den här hyllningen :D

Bokomaten sa...

Ja, om man ar läst och gillar virginia woolf ialf så kommer man tveklöst att tycka om!