torsdag 7 februari 2013

Bokmusik, Soundtrack och konsten att koncentrera sig


När jag läser så brukar jag tycka om att lyssna på musik samtidigt. I alla fall om jag sitter hemma och läser. Ofta föredrar jag något klassiskt eller instrumentalt eftersom jag kan koncentrera mig bättre då och för ett tag sedan så hittade jag en lista med blandad filmmusik på spotify som jag lyssnade på. På den listan fanns lite musik från filmen "The Hours" med och jag hade glömt hur bra den är! Snart gick jag över till att lyssna på hela soundtracket istället, om och om igen. Så himla länge sedan. Jag tyckte verkligen om den filmen, ni vet den med Meryl Streep, Julianne Moore och Nicole Kidman? Det slog mig att faktiskt inte läst Cunninghams bok filmen bygger på men att den står i hyllan här hemma som en tvättäkta hyllvärmare och känslan jag fick när jag hörde musiken gjorde att jag längtade efter att få flytta in i den där berättelsen igen. Så sagt och gjort, jag hittade Timmarna i bokhyllan och det får bli nästa bok i raden av hyllvärmare. 

Vad lyssnar ni på när ni sitter och läser? Jag brukar normalt läsa ute annars, på bussen när jag sitter i kö någonstans mm men har ju läst en hel del hemma i soffan på sistone så då blir det mer musik. Lyssnar ni på radio? Tycker ni också att det är olika beroende på vad man läser? Till vissa böcker vill jag nästan ha mer pop/rock och till vissa mer jazz. Vissa texter kräver dock att jag helst inte har en massa ord i bakgrunden också. 

4 kommentarer:

Mrs E sa...

Har du läst Woolfs "Mrs Dalloway"? Annars, läs den först och Cunninghams "Timmarna" sedan - gjorde det i somras och de blev båda såååå bra! Bygger ju på varandra. Älskar också filmen.

Jag lyssnar på vad som helst på Spotify medan jag läser, enbokcirkelföralla gjorde förra året en spellista för bokläsning - den går varm här.

bokomaten sa...

OM jag har läst Mrs Dalloway! Älskar den boken! Tror nästan den hamnar på topp-5-listan. I alla fall topp-10.

Får leta reda på ebfas lista på spotify trorjag! Missat helt! Jättekul idé ju!

Cinnamon sa...

Jag lyssnar jämt på musik när jag läser på tåget. Annars stör jag mig på att de andra passagerarna pratar. När jag är hemma lyssnar jag ibland på musik, ibland står tvn på eller så sitter sambon och spelar på datorn i rummet bredvid.

Bokomaten.. sa...

Ja, jag föredrar ju helt klart tysta kupén på tåget men OJ vad jag kan gå igång på när folk sitter och tjattrar där ändå. Försökte starta tystakupénriot på twitter ett tag, få saker som gör mig så upprörd, haha.