måndag 7 januari 2013

Nytt år, nya tag och slut på jullovandet

Nä. hörrni, nu får det vara slut på jullovandet för min del. Jag måste ha en miljon blogginlägg att ta igen i min feed, mestadels jullistor, årsbästalistor, nyårslöften, utmaningar, sammanfattningar och spaningar inför bokåret 2013. Jag har själv inte gjort vare sig någon årsbästa-lista eller några sammanfattningar. Nyårslöftena däremot har jag filat lite på.. Förra året lovade jag att försöka skriva kortare rec:ar på böckerna jag läst då det florerade en diskussion om korta och långa inlägg och att folk (även jag) inte alltid orkar läsa så långa inlägg, men de kortare tar man sig i alla fall igenom. Det gick lite trögt i starten och jag har väl inte lyckats helt och hållet, men på det hela taget har jag nog kortat ner rätt många av mina inlägg ändå. Försöker låta bli att pladdra för mycket men är ju igång igen nu så helt har jag uppenbarligen inte lyckats..

Jag lovade som vanligt också att läsa mer hyllvärmare, vilket inte alls gått särskilt bra. Några stycken förra våren blev det, men inte i närheten så många som planerat.. Läste dock en 2-3 stycken tegelstensvärmare så lite stolt över mig själv var jag allt. 

Jag nådde inte heller upp till snabbläsarklubben mål på 150 böcker och har faktiskt inte räknat efter helt säkert men vet att det blev någonstans runt 135 lästa böcker.I år ser situationen lite annorlunda ut. Jag kommer inte att pendla flera timmar om dagen men kommer å andra sidan att vara hemma ganska mycket. Om ett par veckor kommer pocketutgåvan av bokomaten att fylla all vaken tid med skrik och blöjbyten men förhoppningsvis ska det gå att klämma in lite lästid där också. 

Det betyder dock även några andra saker. Bokomatens ekonomi försämras betydligt så några massiva bokinköp blir det inte tal om. Det kommer heller inte att vara ett konstant flöde av nyutkomna böcker, varesig för barn eller vuxna, direkt hem till mig. Jag kommer inte att få första tjing på nya Cirkeln-boken eller Torka aldrig tårar utan handskar 3 heller. Tvåan har jag dock redan läst, rec kommer.

Detta innebär dock att jag aldrig har haft ett mer gyllene tillfälle för att ta tag i mina hyllvärmare. Efter att ha inspirerats av bl a Fiktiviteter och Ord och inga visor som varit oerhört duktiga under hösten här så tänkte jag verkligen göra slag i saken. jag vet att det kommer att komma massa nytt som jag vill läsa ändå, men ett ärligt försök ska det i alla fall bli. Att välja ut några stycken böcker bland ens hyllvärmare och sedan välja en av dem eller som OOIV välja en 3-4 stycken i taget att ta sig an, det känns som en mer sansad approach än att bara titta på hyllorna och tänka: "ja, alla dessa värmare, nu ska jag läsa er". Dessutom har jag en liten julklapp till mig själv som jag tänkte ska få hjälpa mig på traven. Mer om den i ett annat inlägg. 

Men vad tror ni? Kommer det att gå att ta sig igenom lite hyllvärmare? Och kommer jag att klara min 150 böcker i år i alla fall, även om det inte gick förra året? Kommer det bli fullkomligt omöjligt att få till en lugn lässtund när pocketen släppts och Bokomaten är mer Mjölkomat än Ordomat?

9 kommentarer:

Eli sa...

Tror det går jättebra! Det är kul när man väl kommer igång. Och som sagt, att välja ut ett par i taget är en jättebra approach.

Kul att du är tillbaka :D

Bokomaten.. sa...

Ja, nu ska jag bara läsa igenom allt jag missat hos alla andra också.=) Varit sugen på att blogga igen i några dagar, men tänkte vänta till "terminsstarten" så att säga. Roligt att läsa dina listor också! Årsbästa och sammanfattningar och allt.=)

Lingonhjärta sa...

Hurra och välkommen tillbaka!!! Du har varit saknad! Och klart det kommer gå bra. Till och med utmärkt. Dock det där med att läsa 150 böcker veti sjutton om jag kommer klara av. Kommer inte ens upp i hundra just nu :D

Karin E sa...

Håller tummarna för att det blir en lugn pocket som nannar gott, då finns det massor med tid att hinna läsa :) .
Varning dock för amningshjärnan, får man den så kan man bli så ofokuserad att det inte ens går att ta sig igenom en mycket lättsmält bok eller en dagstidning (tror dock knappast det kommer vara något problem för dig som är en så van läsare).

Lycka till i slutspurten!

Kram

Mrs E sa...

Tror det kommer gå bra, allt beror ju på hur din pocket mår osv. Jag brukar läsa medan jag ammar, medan hon sover på mitt bröst eller högläsning med henne i famnen.

Lycka till!

Fru E sa...

Jag hoppas att du får en nöjd bebbe (ja, det kan faktiskt vara skillnad i nöjdheten, helt klart även om man månar lika mycket) så att du får lite bok- och bloggtid. Däremot 150 böcker. Jag vet inte, det låter väldigt mycket även utan bebis. :) Spännande att det snart är dags för pocketupplagan av Bokomaten! :)

Bokomaten.. sa...

Hehe, när jag ser era kommentarer funderar jag på om jag borde byta namn till BokomatE, bara.;) Ser rätt lustigt ut.;)

Har lite svårt att hitta läsron här hemma än, men är inte orolig, den brukar komma tilbaka förr eller senare. Och Fru E (och Lingonpinglan): Jag brukar komma upp i ca 15 böcker/år men förra året tog jag paus hela sommaren för teoriläsning. Tror nog det hade gått annars. Fast i år räknar jag som sagt med att det blir svårare även om det känns tryggt att höra av Mrs E att det kan gå fint läsandet om man arbetar fram en strategi.;)

Karin: jag har nog missat något... Är.. är det så att..? Att du också har en liten som jag helt lyckats undgå att få nys om? Amniungshjärna eller ej.. jag är mer rädd för att sömbristen ska sätta sig på psyket så att man förvandlas till Jack Torrance i The Shining...;)

Karin E sa...

Oj, det tänkte jag att du säkert visste då jag träffat på två gemensamma vänner som fick kids ungefär samtidigt som mig. Men jo, jag ändrade mig ändå i frågan efter min safariresa förra året (tvära kast här), så nu är jag hemma med vår lille påg sedan i oktober :). Så det hade som sagt varit kul att träffas på lite barnvagnsprommisar sen i vår :).

Jo, trögheten från amningshjärnan kanske egentligen beror på sömnbrist; amning och sömnbrist är ju rätt starkt korrelerade. Fast det låter på något sätt trevligare att säga att man är förvirrad p.g.a amningshjärna än p.g.a sömnbrist, så jag kör på det ;) . Angående sömnbristen så trodde jag också att man skulle bli ett psykfall, men tycker det varit lättare än förväntat, då man ändå kan ta igen det på dagen - till skillnad från då man sovit dåligt någon jobbdag och ändå måste släpa sig upp då klockan ringer och då blir en plåga för allmänheten...

Kram!

Bokomaten.. sa...

Härligt med en till som gjort en helomvändning.;) Jag misstänkte att det var så, men vågade inte vara säker, liksom. Nej, inte hört något. Får aldrig skvaller, ser du.:) Men ser mycket, mycket fram emot lite barnvagnspromenerande i vår!!