torsdag 31 januari 2013

Extra – En morgon bara stod hon där

Extra: en morgon stod hon bara där (inbunden)
Extra – En morgon bara stod hon där av Per Nilsson

Här har vi ytterligare en bok jag läste innan jul när jag försökte hinna med lite barnböcker på biblioteket. Inser att jag har ett par av de kvar att skriva om so here it goes.

För några år sedan bestämde sig Per Nilsson för att han skulle sluta skriva för ungdomar och vända sig till lite yngre barn. Han tyckte helt enkelt att det var svårare att komma undan med att prata tonårsproblem ju äldre han blev och när det gäller lite yngre barn kan han köra ”morfar/farfar”-rollen istället. Om han håller det här återstår väl att se… men böckerna om Extra och Pim-Pim har i alla fall kommit ut och det verkar inte som att han tänker sluta där i alla fall. Fyra böcker i serien om Extra har det kommit hittills, men jag har inte läst någon av dem förrän nu. Det här är första boken och jag måste säga att jag är lite förvånad. Jag har visserligen läst hans lättare böcker för yngre barn innan, som ex ”Flickan jag älskar heter Milena” som är helt underbar. Jag trodde dock att den här skulle påminna lite mer om hans svårare böcker, men den är faktiskt ganska lättillgänglig. Per Nilsson är annars inte något jag brukar sätta i händerna på läsovilliga killar i 8:an, liksom, men den här funkar utmärkt som högläsning för en hel klass med 4:or eller 5:or.

Egentligen handlar boken främst om Pim-Pim, en kille i obestämd ålder, men gissar att han går i 6:an då det vid något tillfälle berättas om något som hände när de gick i 5:an. Pim-Pim är en vanlig kille i en vanlig skola men med ett ovanligt namn. Hans föräldrar är skilda och mamma har flyttat ihop med Pim-Pims fotbolsstränare Jesus. En dag står hon dock bara där, flickan bredvid fotbollsplanen. Blek och tystlåten. Det är något konstigt med henne. Det är precis som att hon inte kan reglera för hur man är med andra. Hon presenterar sig som Extra och börjar i Pim-Pims klass. Samtidigt börjar märkliga saker hända. En trollkarl kommer till staden och när Pim-Pims pappa berättar om showen förstår Pim-Pim att Extra är med i den! Men hon har ju sagt att hon bor hos släktingar då hennes föräldrar är utomlands? Vem är Extra och var kommer hon ifrån? Varför verkar alla bli så lugna när de är nära henne?

Det är en lite mystisk men ganska lättillgänglig berättelse det här. Extra hjälper Pim-Pim med en stor sak och det visar sig att hon är mer speciell än han trott. Det är lite Ingelin Angerborn möter Mårten Sandén, möter.. ja, Per Nilsson över den här boken. Jag har förstått att de blir mer komplicerade längre fram, men den här är i alla fall inte så väldigt svår.

Inga kommentarer: