torsdag 17 januari 2013

Dantes inferno..

Ja, trots att blev så inspirerad att läsa om mina gamla favoriter av Susan HIll så hade jag ändå bestämt mig redan innan för att jag gärna ville ge mig på en klassiker och den här har legat och gnagt i bakhuvudet ett tag att jag borde ta mig an. Jag BORDE ha läst Dante så som den Florens-älskare jag är. När Lyran för någon dryg vecka sedan drog igång en klassikerutmaning så tänkte jag därmed att det kanske kunde vara bra en ursäkt.


Den Gudomliga komedin är uppdelad i tre delar. Helvetet, Skärselden och Paradiset. Efter att ha intensivläst i några dagar har jag nu tagit mig igenom Helvetet (!) och just påbörjat Skärselden som inte alls är lika rafflande än så länge. JA, Helvetet är träig så det förslår ibland, men VILKEN blodig skräckis den glimmar till och blir emellanåt också! Det frossas i tarmar, blod, sår, kanibalism och straff som man minst sagt blir imponerad av att Dante lyckats fantisera ihop.

En annan sak som slår mig under läsningen är den ödmjukhet Dante känner när han vandrar där nere tillsammans med Vergilius. Hans hjärta ömmar för de som befinner sig där nere i olika typer av plågor och många gånger förstår man att han tycker att det är orätt och sörjer över flera själar han känner igen. Det jag lärt mig är att Dante placerade folk han inte tyckte om i Helvetet och folk han gillade i Paradiset, men det verkar inte riktigt så när man läser. Inte enbart i alla fall. 

Nå, jag fortsätter läsa och vi får se om jag lyckas hålla ut hela vägen. För det ÄR som sagt träigt emellanåt, men jag vill ju gärna ta mig igenom den av så många anledningar. Har ni hoppat på Klassiker-utmaningen? Vad läser ni i så fall? Och det är inte för sent än, fram till april tänkte Lyran hålla på så häng med om det dyker upp något.

4 kommentarer:

Mrs E sa...

Härligt att du tar dig igenom, jag har bara läst helvetet och det är lääääänge sedan. Undervisar dock om hela boken varje år... Ska läsa den nån gång.

Jag har hängt på klassikerutmaningen - börjar med Madame Bovary.

Bokomaten.. sa...

Ja, det har jag sett på din blogg! Heja dig! Mycket imponerad att du försöker och kan koncentrera dig med en en-månaders-bebis att ta hand om också!=) Dock vill jag minnas att Madame Bovary verkligen var bra och inte så svårläst. Var dock väääldigt länge sedan jag läste.

Lena sa...

Ingen dålig läsning du tagit dig an!

Bokomaten.. sa...

Ja, det är ett litet januariprojekt, men roligt att ha tagit sig igenom.=)