onsdag 12 december 2012

Magiska bullar och skarpa bibliotekarier på Bliss bageri

Familjen Bliss magiska bageri (inbunden)Familjen Bliss magiska bageri av Kathryn Littlewood

Snacka om bra bok att läsa i juletid, trots att den inte ens utspelar sig under vintern. Dessutom en perfekt högläsningsbok så skulle säga att det är ett julklappstips som heter duga. Så där lagom skruvat, magiskt och annorlunda och samtidigt en riktig saga.

Huvudperson är Rose, eller Rosemary, bagardotter och döpt efter kryddan. Hennes föräldrar driver det mycket speciella bageriet Familjen Bliss bageri och bakar kakor och bullar med lite extra ordinära ingredienser.. Rose föräldrar kan få sjuka att bli friska, kärlekstörstande människor att våga prata med varandra och folk som förlorat minnet att återfå det. Men det är naturligtvis hemligt och recepten i deras magiska kokbok får absolut inte komma ut.

När Rose föräldrar blir tvungna att åka bort en vecka får Rose och hennes syskon ta över ansvaret för bageriet tillsammans med en av föräldrarnas medhjälpare, Chip. Varken Chip eller någon annan känner till den magiska kokboken och barnen får stränga order om att inte använda den och absolut inte låta någon annan se kokboken.

Redan första dagen dyker dock deras okända moster Lily upp, glamourös och tjusig på motorcykel och ställer frågor om en viss kokbok och säger sååå gärna vilja hjälpa till i bageriet nu när barnens föräldrar är bortresta…

Och naturligtvis visar sig mostern vara en skum typ och naturligtvis kan inte barnen låta bli att använda kokboken och ställer till fullständigt kaos och kalabalik i staden med hjälp av sina magiska muffins och kakor..

Ett riktigt magisk äventyr som aldrig blir riktigt otäckt men ofta ganska roligt och jag gillar´t. En TYPISK högläsningsbok som jag gärna skulle sätta i händerna på en lärare i 3:an-6:an faktiskt. Fast kanske helst en 4:a eller 5:a. Lite kärleksinslag, men aldrig på högre nivå än rodnande kinder och kärlekskranka tonårsflickor som råkat äta kärleksmuffins.. Det doftar lussekatt och magiska bröd om den här boken. Dessutom gillar jag förstås inslaget med busslasten från Kvinnliga Bibliotekarier Klubb som löper total amok då de ätit sanningssägar-kakor… Prydliga damer i V-ringade tröjor som säger precis vad de tycker om varandras olika expertområden.:) Vem kan stå emot det, liksom? Inte jag i alla fall.

6 kommentarer:

Vicky sa...

Låter ju hur charmig som helst! Och för min 10-åring som drömmer om att bli konditor måste det ju vara den perfekta boken!

Bokomaten sa...

JA! Muffins och magi! Måste bara passa en 10-årig bakmästare finfint!

Bokomaten sa...

Och kanske bakmästarens mamma också förresten, med tanke på alla tjusiga tårtor jag sett bilder på.=)

...med näsan i en bok... sa...

Åh, vilket tips! Den låter ju hur bra som helst!

Fru E sa...

Min dotter C, 12, läste precis denna och gillade den jättemycket. Egentligen skulle hon bara titta lite i den för hon höll redan på med en annan bok, som hon sa, men hon fortsatte läsa denna i stället. :) Jag tycker också att den verkar mysig.

Bokomaten.. sa...

Åh, vad roligt! Ja, det är rätt mycket stämning även om den kanske kräver sin läsare lite då den ju är rätt tjock ändå.