lördag 8 december 2012

Låt oss säga att Gud var en hormonstinn och lat tonårskille...

I begynnelsen var Bob av Meg Rosoff

Jag hade hört talas om den här boken av Rosoff ett bra tag innan den kom på svenska redan, vilket gjorde mig extra nyfiken och att jag glatt tackade ja när X-publishing erbjöd mig ett läsex. Böcker som berör religion, Jesus och Gud på något sätt får alltid publicitet. Även om det är en ganska harmlös ungdomsbok så kommer det finnas folk som blir upprörda, känner sig kränkta och tycker att texten är hädisk. Självklart blev även den här boken därför bannlyst av den kristna högern i USA, men tror inte den blev så uppmärksammad som James Frey blev för inte alltför länge sedan. Kanske för att det är en ungdomsbok, förmodligen för att den inte är lika provokativ.

Rosoff har bestämt sig för att göra ett tankeexperiment. Likt en nationalekonom formulerar hon påståendet ”Låt oss säga” att Gud EGENTLIGEN var en hormonstinn och bortskämd tonårskille, hur skulle världen se ut då? ”Låt oss säga” att gud blir hopplöst förälskad i en vanlig dödlig tjej, vad skulle hända? Det blir en skruvad berättelse i samma anda som ”Liftarens guide till galaxen” med himmelska bråk mellan gudarna, apokalyptiska oväder och en historia om en vilsen 20+någonting-tjej som får jobb i en djurpark och som längtar efter den stora kärleken.

Framför allt är den här berättelsen skriven med otroligt mycket humor. Bob klarar egentligen inte av något annat än att ställa till problem och fick egentligen jobbet av en slump. Och för att det inte fanns någon annan klockren kandidat. Hans alkoholiserade men mäktiga mamma vann jobbet åt honom en sen kväll då hon spelade kort med några andra gudar. Den som verkligen sköter ruljangsen är hans assistent, Mr B, som har ett förfärligt sjå med att städa upp efter Bobs elände. Varje gång han blir kär i någon tjej så slutar det olyckligt, apokalypsen inträffar, fiskar flyger och hela civilisationer regnar bort.

Det är inte HAHA-roligt, men skruvat och absurt. Det gör tyvärr att jag tror att man kanske bör vara en ganska god läsare för att hänga med i handlingen, i alla fall om man är i yngre tonåren. Men jag är inte säker. Annars går det snabbt att läsa, men är inget som stannar någon längre tid. Underhållande är det däremot absolut! Jag hade nog förväntat mig lite mer tanke bakom idén då jag associerar Rosoff med en annan typ av litteratur, men egentligen räcker det utmärkt med bara ren och skär underhållning också. Roliga ungdomsböcker finns det definitivt för få av.

Inga kommentarer: