måndag 3 december 2012

Fortsatt kamp i Morganville

Lord of Misrule av Rachel Caine: Femte boken om Vampyrerna i Morganville

Ja, detta blir sista boken jag läser på ett tag I Morganville-serien. Nämligen sista boken de har på biblioteket där jag jobbar så får helt enkelt vänta med nästa del. Jag kan säga att det är TUR att första kapitlet i nästa del ändå finns med på slutet som en liten teaser, för Caine börjar verkligen få in schvungen när det gäller cliff-hangers…

Om bok nummer tre var lite av en mellanbok som planterade karaktärer och händelser och förra boken bjöd på desto mer action så kan man säga att vi trappar upp ytterligare ett steg här. Claire spottar upp sig rejält och håller på att bli en riktigt tuff tjej som inte bangar för att stakea vampyrer med vad tillhygge hon än hittar. Det blir en orgie i action, staden brinner och uppgörelsen är inte bara våldsam utan dessutom full av dubbelspel och det gillar jag. En del av karaktärerna och beskrivningarna får stå tillbaka för ren action men det gör mig ingenting alls faktiskt. Vi har fått tillräckligt med snack i de andra böckerna, nu gäller det att överleva dagen och räddas den som räddas kan. Heja!

Amelie och Bishop har förklarat öppet krig mot varandra Claire tvingas göra allt hon kan för att stödja Amelie i kampen. Shane, Michael och Eve får alla uppdrag att utföra och halva staden söker skydd i deras hus eller på Common Grounds, Olivers cafée. Myrnin verkar helt ha förlorat kontrollen över verkligenheten och sjunkit allt längre ner i sin Alzheimers-liknande sjukdom.

Otroligt nog lyckas universitetet i staden fortsätta någerlunda som förut för när Claire drar förbi Campus ser hon till sin chock att de vanliga studenterna går över gräsmattan till sina lektioner, som om ingenting hade hänt.

Ok, emellanåt blir all denna action faktiskt liiiite, lite tråkig, men på det stora hela gillar jag det. Blodig hämnd och kamp på liv och död, hej vd det går. En liten varning dock bara, om man tror att kampen når sin kulmen och sitt slut i den här boken så är det nog bäst att bunkra upp med nästa del i serien… Det är inte slut än, tvärt om, det trappas bara upp ännu mer och jag tror att nästa del kan bli mer dubbelspel och intriger än ren back-stabbing (bokstavligen här) och inte mig emot. Maktpositionerna skiftar och det blir ett helt annat Morganville som ungdomarna vaknar upp till i nästa del..

Inga kommentarer: