måndag 17 december 2012

En författare jag gärna tar i Hand igen

Illyria av Elizabeth Hand

Ja, så fick jag då äntligen läst någonting av Elizabeth Hand, som höjs till skyarna av framför allt Helena, men på så väldigt många andra håll också. Illyria är en ungdomsbok, eller klassas som det även om jag tycker att det för en gångs skull faktiskt handlar om en ålderslös bok, det här. På riktigt. Det känns inte som en bok som riktar sig till en ålder men även kan läsas av andra utan det är en bok som genuint passar ungdomar och vuxna lika.

Kusinerna Rogan och Maddy växer upp i en liten stad i USA, mer som syskon eller bästa vänner än kusiner. Deras fäder är tvillingar, de är båda yngst i stora syskonskaror är dessutom födda samma dag. Deras öde är förutbestämt. Maddy och Rogan gör allt tillsammans och för varandra och de de känner för varandra går bortom familjeband eller annan kärlek. Det är magiskt och i tonåren kan de knappt tygla sin passion.

Maddy är begåvad i skolan men ser ganska ordinär ut och utmärker sig inte särskilt. Inte som Rogan som lyser med en överjordisk skönhet med sitt röda hår och sin sångröst som skär genom märg och ben. Rogans ljus lyser starkt och klart och brinner snabbt medans Maddys lyser med en konstant glöd.

När deras moster tar med dem till teatern i NY en fredag för att fira deras födelsedagar får dock båda en uppenbarelse. Teaterns tjuskraft fångar dem båda så våldsamt att de blir helt tagna. När den nya engelskläraren på skolan bestämmer sig för att sätta upp Shakespeares Trettondagsafton bestämmer sig kusinerna för att söka och får naturligtvis två roller. Maddy som tvillingsystern Viola, men Rogan får inte rollen som tvillingbrodern utan Olivias narr. Den enda roll som har ett flertal sånger inskrivna i manus. Pjäsen förvandlar och uppslukar dem och det blir en termin som påverkar hela deras fortsatta livvägar.

Och ja, självklart stämmer jag in i kören. Jag älskar det här. Lågmält, stämningsfullt, stort, magiskt och en dos Shakespeare på det och Bokomattårtan är färdigbakad. Älskar´t. En bok som omsluter en med sina pärmar och tar en till en helt annan plats. Det kommer att bli fler Elizabeth Hand.

1 kommentar:

Vår Bokvärld sa...

Jag har aldrig ens hört talas om den här boken tidigare. Tack för tipset!
/Cecilia