tisdag 13 november 2012

Kvinnliga offer på Shetlandsöarna

Rov (inbunden)Rov av Sharon J Bolton

Det håller på att bli en riktigt Bolton-höst det här! Efter ”Nu ser du mig” så fortsatte jag med ”Dead Scared”, den andra boken om Lacey Flint, och sedan gav jag mig på "Blood Harvest" som jag skrev om för någon vecka sedan och nu då Rov. Rov är Boltons debut om jag förstått det hela rätt och sedan har jag bara Awakening kvar, som dock står i hyllan där hemma…

Jag har hört lite blandade åsikter om den här boken innan men jag måste säga att när jag började läsa så åkte alla tvivel ut genom dörren för för mig var detta en av de mest spännande deckare av henne som jag slät hittills! Jösses! Varje kapitel vill få mig att bläddra vidare och jag sitter hela tiden med en liten gnagande ångestknuta i magen!

Boken handlar om Tora som flyttar till Shetlandsöarna med sin man, Duncan. Duncans familj kommer från området men han har allt sedan han en gång flyttade hemifrån varit mycket motvillig till att flytta tillbaka. Ett bra jobberbjudande och ett fantastiskt hus gör dock att de beslutar sig för att återvända och Tora får jobb som förlossningsläkare på det lokala sjukhuset. De är naturligtvis överbelastade periodvis och jag vet ju inte hur systemet ser ut i England men det känns om att Tora för göra mycket jobb som annars kanske skulle ligga på en barnmorska eller sköterska.

När Tora ska begrava sin häst ute på ägorna råkar hon dock trilla rätt in i något de verkligen inte hade förväntat sig. Där ute på heden hittar hon nämligen kvarlevorna av en kvinna som blivit rituellt mördad. En kvinna som de snart får veta dessutom förlöst ett barn bara någon vecka innan mordet. Och den ena konstiga historien kring det här mordet efter det andra rullar fram. Vem var kvinnan? Varför verkar hon omöjlig att identifiera trots att de lyckats ganska bra med att lokalisera i tid till när hon blivit dödad? Och vad är det för tecken som är inristade i hennes hud? Liknande tecken som finns i Tora och Duncans källare. Tora dras in i händelserna av flera anledningar, framför allt har hon svårt att släppa känslan av att den lokala polisen verkar släta över det hela. En ung ny polis, Dana Tulloch (som vi som läst Boltons senare böcker känner igen som Laceys chef i ”Nu ser du mig”) kopplas in och blir den som utreder. Hon verkar dock avfärdas ganska ordentligt av äldre manliga kollegor och även folk på sjukhuset. Detta retar naturligtvis även Tora och tillsammans drar de i trådar som någon uppenbarligen vill hålla lösa..

Ja, ända fram till mitten ungefär är jag fast som bara den, där går det lite i stå ett tag och jag märker att mitt intresse dalar. Dessutom stör det mig hur undersköna alla är. Jag vet att en del har hängt upp sig på det tidigare i Boltons böcker men det har inte varit något som stört mig innan när jag har tyckt at det funnits en poäng kopplad till handlingen. Nu blir det faktiskt lite irriterande hur det hela tiden poängteras hur fantastiskt snygga alla är. Strunt samma, liksom? De får gärna se bra ut, men det blir lite konstigt när det poängteras gång på gång.

Intrigen kommer dock igång igen och jag rycks med i spänningen som håller ända fram till slutet. Där börjar jag tveka. Det är alltid lite farligt när man som författare försöker lägga in moraliska eller politiska åsikter som självklara och här vete 17 vad jag tycker egentligen. Boltons huvudkaraktär är ju förlossningsläkare och skriver en hel del om abortfrågan, hur svår den är men också sitt ”eget” ställningstagande som en person som försökt få barn men inte kan. En del åsikter som jag själv inte riktigt tycker känns så trevliga anas där i intrigen och jag vet inte.. det gör mig skeptisk. Jag vet att det är en svår fråga och vi har inte samma lagstiftning i Sverige som i England, men med alla fanatiker i USA som fått komma fram i valdebatten på sistone så är det en farlig fråga att gräva i. Visst, det är inte så enkelt som att vara för och emot. Var ska gränsen dras osv. Det är dock en stor, stor del av intrigen och ingår liksom i handlingen så jag förstår att Bolton låter Tora få ha sina åsikter. Det ger mig dock en lite mer skeptisk smak i munnen efter att ha läst, inte odelat negativ, bara fundersam och jag är inte lika entusiastisk som tidigare. Hur som helst är det en läsvärd deckare och jag tvekar inte för att läsa den sista boken av Bolton som jag har kvar.

18 kommentarer:

Monika sa...

Köpte den här för någon vecka sedan. Vi får se hur länge den får stå oläst efter detta positiva inlägg :)

Vicky sa...

Här står tipsen som spön i backen! Jag har inte läst Sharon J Bolton men hon verkar värd att kollas upp.

Bokomaten sa...

Ja, bortsett från delar av slutet då så tyckte jag.verkligen att den var brutalspännande! Härligt att inte bli besviken på det i alla fall. Snart har jag betat igenom hennes samlade deckarutgivning.;)

Vicky sa...

Första delen ligger nu på min e-reader och väntar! Har dock ett par böcker på g som jag måste läsa ut först.

Bokomaten.. sa...

Hehehe.=) JA, att man skaffar en bok är ju tyvärr ingen garanti för att man läser den...

Lingonhjärta sa...

Ujujuj som du läser Bolton. Jag ligger efter nu med bara två lästa. Men det är dags snart känner jag att ta tag i henne igen. Vad roligt att du gillade denna för den har fått lite kritik har jag sett:D

Bokomaten sa...

Jag vet, därför var jag ju också ganska skeptisk till en början, men jag tyckte det var spännande. Fast jag är som sagt inte odelat positiv. Tycker det luktar lite unket på slutet

elisabeth sa...

jag ser inte den här reccen som så positiv och håller helt med. jag skummade boken och fick dålig smak i munnen till anti-abort-vibbarna. det är något jag tycker är RIKTIGT otäckt, hur vi håller på att hoppa tillbaka i tiden vad gäller moralen där! när jag tex såg american horror story och något av det GRUVLIGASTE var en liten abortmottagning: ja jag säger då det!
men grattis till bäbisen, om jag har fattat rätt;-). det är faktiskt kul med barn!

Bokomaten sa...

Tack Elisaberh! Du har nog förstått vad det är jag vill åt. Jag tycker verkligen att det är en riktigt otäckt spännande bok till en början och sjukhusscenerna kanske blir extra läskiga iofs för att jag kan känna igen en del, men sedan kommer liksom det där mot slutet som ger en det verkliga obegaget. Vad TYCKER Bolton eg? Vad är det hon säger, liksom!?

Lingonhjärta sa...

Ja Bolton har sina unkna sidor i sina böcker. Det lyser lite igenom här och där märkte jag efter att bara ha läst två av hennes böcker men valde att ignorera dem i de jag läste. Men jag tror att det är svårt att läsa många böcker av en författare och vara konstant positiv. Deras åsikter lyser ju igenom. Stephen King till exempel (hör och häpna nu kommer det King-kritik) har en helt galet snedvriden kvinnosyn i många av hans böcker. Jag kommer kritisera en hel del i The Stand sen när recensionen kommer även om jag älskar boken samtidigt. Svårt det där...

Lingonhjärta sa...

Va? Bebis? Hur trögfattat är jag? GRATTIS finaste Bokomaten! :D

elisabeth sa...

jag fick tyvärr känslan av förespråkandet att allt liv är heligt. och det är en sån motsägelse i en värld där barn sätts till världen i de hemskaste miljöer, de blir handelsvaror och sexslavar. men samtidigt finns det där enögda: det är synd om foster. och jag kan hålla med om att abort är en komplex fråga, men kvinnans värde ligger inte i om hon skaffar barn, det är något hon själv måste bestämma, och för barnens skull handlar det ju till syvende och sist om att de som föds måste vara välkomna. jag tyckte att Bolton vägde över tyvärr. det blev otrevligt.
att sen en graviditet kan kännas mer som Alien är en annan femma:-)

elisabeth sa...

och att även king har sina fläckar: absolut. men samtidigt kan jag på något vis acceptera att en fytiotalsman har sina svaga punkter just där: men en kvinnlig författare förväntar jag mig mer av. haha. dessutom är det en trend överlag kan jag känna: antiabort, högervindar, kvinnan bort från arbetsmarknaden igen ...

Lingonhjärta sa...

Haha ja du har helt rätt Elisabeth! En kvinnlig författare förväntar man sig mer av det tycker faktiskt jag med. Jag är själv väldigt känslig för anti-abort och det är jobbigt att vara det i ett land där abort är olagligt i ALLA fall. Även om kvinnan inte är en kvinna utan ett barn plus blivit våldtagen. Fruktansvärt! Sånt gör mig så förbannat arg att nu blev jag lite arg på Bolton bara av att tänka på det och utan att ens ha läst boken hehe.

Bokomaten.. sa...

Lingonhjärta: Det kanske itne direkt var uppenbart (eller ens meningen) att avslöja något i det här inlägget, men ett par inlägg upp så hintas det om små pocketomater.=) Tack för grattis.=)

Bokomaten.. sa...

Men Bolton och abortfrågan. Jag tycker inte det är uppenbart vart hon står i den här frågan och det känns som att hon själv är kluven och inte helt och hållet emot, snarare kluven, vilket i mina ögon är tillräckligt för att det ska kännas unket dock..

Lingonhjärta sa...

Åh här kommer massa kärlek från mig till dig! Hurra!

Och jag kommer självklart läsa den här boken ändå. En Bolton är ju ändå en Bolton och det ska bli lite extra spännande nu att läsa den.

Bokomaten sa...

Nahh.. sweetie, tackar.=) Och ja, men visst, jag har ställt undan Awakening nu till i jul/januari tror jag.. om jag kan hålla mig, men kommer ta upp den också igen senare.:)