tisdag 20 november 2012

Den godhjärtade Jesus och Kristus Bedragaren av Philip Pullman

Den godhjärtade Jesus och Kristus bedragaren (inbunden)Delvis inspirerad av Elis fantastiska hyllvärmarinsats under året men också av att vi på jobbet just nu har religionstema bland eleverna på högstadiet så bestämde jag mig för att ta tag i och läsa Pullmans för några år sedan så uppmärksammade bok om Jesus. Detta är Pullmans bidrag till Mytserien, där ett antal författare fick inspireras av existerande myter och skriva sina egna böcker. Att Pullman valde kristendomen som utgångspunk är kanske föga förvånande då han blivit känd som en uttalad ateist och Hans serie om ”Den mörka materian” kritiserats för att vara antireligiös.
Pullman lanserar inte någon egen teori här utan skriver bara en skönlitterär berättelse med utgångspunk i bibeln och historierna om Jesus. Man skulle kunna gå så långt som att säga att Pullman bara skriver ner de välkända historierna man hört sedan barnsben, fast med egna ord. Och med den twisten att Jesus inte var en man, utan två tvillingbröder. En agitator (Jesus) och en mer tillbakadragen historieskrivare (Kristus, hans tvillingbror). Genom tvillingbrodern Kristus ögon får vi läsa om Jesus från barnsben, då det snarare var Kristus som var den insiktsfulla tänkaren som kunde argumentara med lärda och göra dem svarslösa. I vuxen ålder är det dock Jesus som tar plats och blir beryktad för sina läror och predikningar, men det är Kristus som står i bakgrunden och betraktar och formar det som sedan ska komma att bli till legender.
Det är intressant och lättläst och det är faktiskt underhållande att bli påmind om de där berättelserna man läst i skolan som liten. Däremot vet jag inte om det är enormt nytänkande, varianter på det här temat har jag sett tidigare. Mest brilliant kanske i Monty Pythons oförglömliga ”Life of Brian”.:) Det är heller inte står litteratur men det är lättillgängligt och småunderhållande, jag är definitivt glad att ha läst den. Kanske speciellt just för att det är Pullman som skrivit då han efter ”Den mörka materian” hoppade högt upp på listan över mina favoritförfattare. DÄR kan vi snacka stor litteratur!
Fler som läst: Eli, Snowflake,

3 kommentarer:

Eli sa...

Jag måste ju läsa Den mörka materian..

Bokomaten sa...

Ja, det måste du faktiskt.=) Det är verkligen Eli-böcker!!

Eli sa...

Åh! *kilar iväg till bibliotekskatalogen med en gång*