onsdag 28 november 2012

Cliffhangern från Morganville

Feast of Fools (pocket)Feast of fools av Rachel Caine: Del fyra i serien Morganville Vampires

OMG! Stor varning, köp inte den här boken utan att ha nästa del direkt tillgänglig för den här slutar med en cliffhanger värdig en action-tv-serie. Så här får man nog inte göra egentligen. För det känns inte som en helt fristående bok, den slutar liksom mitt i en händelse. Om förra boken var lite av en mellanbok där intriger och personer planterades så är det här ren action och stadens undergång hotas åter igen.

Amelie, högsta hönset och den vampyr som styr staden, har fått oväntat besök. Ingen i staden trodde nog att det fanns äldre vampyrer än Amelie, men när Claires föräldrar oväntat dyker upp på trappen till Claires och hennes vänner hus så har de en man med sig som visar sig vara Amelies far, Mr Bishop... En riktig släktträff med andra ord. Inte nog med det, Claires föräldrar meddelar att de beslutat sig för att flytta till Morganville för att vara nära sin dotter, något de bittert får ångra när de efter ett tag inser vad det är för en stad de skickat sin enda dotter till för att studera. Bishop lever inte efter några regler. Vare sig när det gäller människooffer eller att göra sig av med obekväma vampyrer. Det tvingar de bittraste av fiender i staden att plötsligt slå sig samman men då Bishop begär att alla svär honom lydnad så vet man inte vem som spelar ett falskt spel och vem man kan lita på.

Hela boken leder upp till någon sorts kulmen som jag förutsätter kommer att komma i nästa bok, det sägs det i alla fall på slutet. Det här är verkligen spännande och trvingar också Claire att spotta upp sig rejält. Hon får också ta bra mycket mer plats och hennes huskompisar och pojkvän Michael, Eve och Shane får stå tillbaka en del, vilket gör dem aningens mer stereotypa än innan, tyvärr, men spelet mellan Claire och hennes lärare/totalt galna patient Myrnin blir intressantare. Språket är rappt och man ser liksom de snabba tv-seriedialogerna framför sig. Jag ger mig genast på bok nummer fem, men sedan är det slut på delarna på biblan. Får helt enkelt vänta och se om jag får tag i fler nästa år, men till dess så får det bli paus i blodbadet till förmån för annan litteratur och ev lite julböcker.

Inga kommentarer: