fredag 9 november 2012

City of Swords av Mary Hoffman

Oj, redan i somras skrev jag om den här när den kom, den senaste delen i Stravaganza-serien av MAry Hoffman, men den har blivit liggande utan att publiceras. Ut med den nu då! För om man börjat och funderat på att inte läsa vidare i den här serien så kan jag bara säga nej, nej, nej, nej! MEN.. en liten varning..

Det borde nämlige inte vara tillåtet att göra så här. När man ger ut delar i en serie med flera års mellanrum, så får man faktiskt inte avsluta en bok med en cliffhanger! Det är över två år sedan Mary Hoffmans förra bok i Stravaganza-serien kom ut, City of Ships. Och samma sak dessförinnan. Visserligen är två år ingenting i jämförelse med en del notoriska segproppar i fantasyvärlden men det är länge nog när man just läst den senaste. Det lär ju dröja minst två år till nästa bok nu också.

I City of Swords är det den unga Laura som får en talisman och reser genom tid och rum till ett alternativt Luca i renässansens Italien. Eller Fortezza i landet Talia, som denna värld kallas. Laura har enorma problem hemma och lider av självskadebeteende. Ironiskt att hennes talisman då ska bli just ett litet svärd. Men hon kan behöva det för det är till en farlig plats hon kommer. Lucas/Fortezzas regent, Prince Jacopo di Chimici dör hastigt och staden utsätts genast för en maktstrid. Den unga prinsessan Lucia är arvtagerska men det finns e i staden som inte är så förtjusta i tanken på en kvinlig regent och när Jacopos oäkta son Ludo utmanar hennes plats på tronen så startar en inbördeskrig av det blodigaste slag. Vad Lauras roll ska bli är oklart, men det är tydligt att hon ska stå på prinsessans sida. Om hon bara inte blivit handlöst förälskad i Ludo.

Underbart! Dessutom kastas alla de övriga Stravaganterna naturligtvis in i intrigen och tvingas stravagera till Talia för att hjälpa till, de också. Under tiden planerar Arianna och Lucien sitt bröllop i Bellezza och det börjar bli ohållbart i det nutida London att hålla fasaden uppe. Fler personer dras in och upptäcker vad det är ungdomarna håller på med. Man anar visserligen delvis hur det ska sluta efter ett tag, men inte vad slutet kan få för konsekvenser. Det låter Hoffman oss få vänta på till nästa bok. Och här satt jag och trodde att det inte skulle komma fler efter dess sex. Att detta skulle vara den avslutande delen, men blir det inte och det är ju visserligen roligt, men samtidigt en smula frustrerande.

Nå, på det hela taget, inte den bästa boken i serien, men oerhört välskrivet och spännande och roligt att flera karaktärer kommer tillbaka från tidigare böcker hela tiden. Väntar nu med spänning på del sju och undrar lite smått varför ingen översätter dem till svenska? De första tre delarna är utgivna på Alfabeta bokförlag, men sedan har det tagit stop. Mycket märkligt. I mitt tycke är det här en av de absolut bästa fantasyserier för ungdomar jag har läst i alla fall.

Inga kommentarer: