söndag 21 oktober 2012

Sorkspolingen av Christina Wahldén

Sorkspolingen (kartonnage)Sorkspolingen är en helt ny barnbok av Christina Wahldén och vänder sig till lite yngre barn än hon brukar. Hennes tidigare mellanåldersböcker om Glasögonklubben skiljer sig väl från hennes ungdomsböcker i den mån att de inte försöker föra en debatt, de vill inte ta upp ett aktuellt ämne till diskussion utan mer fungera som spännande läsning. Klarar hemlighet från 2004 är väl mer i stil med hennes ungdomsböcker i och för sig, men den här är mer en flört med äventyrsgenren!

Märta är 10 år och älskar allt som har med medeltiden att göra och har turen att bo i Visby där det varje år ordnas en medeltidsvecka med marknader och folk som klär upp sig i fina tidstypiska kläder. Hon brukar alltid springa ner till medeltidsveckan tillsammans med sin kompis Theo, men i år är det som att han inte vill vara lika mycket med henne längre. Hon som alltid trott att de var speciella vänner, kanske till och med lite mer än så så småningom. Nu springer Märta ner själv istället och just den här speciella dgen händer något mycket uderligt. Hon snubblar till och när hon så reser sig upp är det som att hela Visby har förändrats! Hon har rest i tiden! Tillbaka till den riktigta medeltiden! Det blir naturligtvis början på ett riktigt äventyr för Märta, hon får lura danskarna, gömma en skatt och träffar både riddare och läkekunniga.

Trots att det är väldigt lättläst det här så får Wahldén in en ganska spännande historia som passar 9-10-åringar perfekt tror jag! Roligt medböcker som satsar på historiska miljöer lite och inte bara spöken och fantasyvärdar. Nu älskar jag ju även den typen av böcker, men tycker att det har fattats lite historiska äventyr bland böcker som kommer ut idag. Bra gjort Wahldén! Hoppas det kommer mera.

Inga kommentarer: