onsdag 31 oktober 2012

Ond skörd/Blood Harvest av Sharon J Bolton

Ond skörd (inbunden)Jag fortsätter min Bolton-frenzy här i höst och vilken dag passar det bättre att skirva om den här boken än idag? HALLOWEEN, baby! Blood Harvest kom för några år sedan och är faktiskt även den samankopplad till De senaste böckerna om Lacey Flint. Eller rättare sagt, den senaste. I Dead Scared, andra Flint-deckaren Dead Scared, så spelar en ung psykiater som arbetar i Cambridge en väldigt stor roll. Den läkaren, Evi, innehar också huvudrollen i den här boken, fast här får vi veta vad det var som hände Evi som gjorde att hon flyttade till Cambridge och vad det är hennes mardrömmar handlar om. Faktiskt funkar den här riktigt, riktigt bra även om man har läst Dead Scared innan. Ärligt talat blir det nästan bara bättre. Nu får man förklaringar på funderingar från den boken och det hade lika gärna kunnat vara så att den här boken var skriven i efterhand just för att klara upp lite frågor och läsa trådar från Dead Scared.

Är det spännande då? Jajamensan, fattas bara. Att den utspelar sig under oktober/november och delvis december gör den nästan än mer spännande. Alltid roligt att säsongsläsa liksom.

Intrigen går ut på att Evi behandlar en ung kvinna som lider av sorgen och sviterna efter att ha förlorat ett barn. Samtidigt flyttar en ny kyrkoherde till orten och på ägorna i anslutning till kyrkogården bor en nyinflyttade familj med tre små barn. Snart börjar barnen se och höra någon på kyrkogården. En liten flicka som ropar på dem men som försvinner lika snart som hon uppenbarat sig. Är hon ett spöke? Ett barn från gårdarna på heden? Och vad vill hon? Samtidigt framkommer det att dottern till Evis patient inte är det enda barn som försvunnit i omgivningarna de senaste åren.

Det är kargt, otäckt, spöklikt och skrämmande och precis så där bra som man vill att en riktigt juste deckare ska vara! Räknar jag ut hur det hänger ihop då? Tja… med 150 sidor kvar gissar jag nära nog men ändrar mig sedan flera gånger. I slutändan hade jag inte helt rätt, men jo, min ursprungliga gissning var ganska nära. Att jag blir bortförvillad sedan däremot gör att det inte gör något, för jag blir ändå förvånad. Och alla detaljer hade jag inte inprickade och det räcker gott för mig. Gillar inte när jag snabbt räknar ut hur intrigen hänger ihop och sedan bara väntar på att få veta att jag har rätt.. Det har jag inte gjort med de andra Bolton-böcker jag läst, vilket är en av de stora sakerna jag gillar. Att sitta på nålar ända till slutet! Det är inte riktigt lika nagelbitande som hennes böcker om Lacey Flint, men det håller ändå hög nivå! Bolton – jag väntar med spänning på nästa bok! Till dess är jag glad att du redan hunnit skriva två till som jag ännu inte stiftat bekantskap med!

4 kommentarer:

Lingonhjärta sa...

Ujujuj! Har inte gett mig på nästa Bolton än men det får nog bli denna ändå nu :D

Lena sa...

Låter som spännande läsning. kanske något att testa!

a-lo sa...

Är halvvägs igenom Nu ser jag dig och kan bara konstatera att jag fått en ny deckarfavorit! Ganska så nasty!

Bokomaten.. sa...

Ja, Bolton ÄR en riktig ordentlig favorit här nu! Jag håller som bäst på med "Rov" som jag ar lite skeptisk mot men som var sjukt spännande den också under första halvan. Bara kommit till mitten och nu tar det emot en liten aning, men hoppas den kommer igång igen snart. Sedan har jag en bok kvar.. och den är förstås också på väg hem till mig aws..=)