fredag 19 oktober 2012

Ingen du känner av Christina Wahldén

Ingen du känner (kartonnage)Wahldén har varit verksam som författare, ja, jag vet inte hur länge, 15 år? Under de åren har hon gjort sig känd som den som gärna skriver om dagaktuella ämnen och ämnen som ofta förekommer i media, fast i romanform och på ungdomars nivå. Ofta är det ämnen som berör unga på olika sätt, men som kanske inte förekommer naturligt i allas vardag. Att det kan vara vardag för vissa däremot, är väl det hon vill belysa. Här är det diskussionen kring barnäktenskap som Waldén har valt att ta upp. Hon förbereder sig ofta genom att göra grundlig research som den journalist hon från början är, och sedan sammanfatta berättelser och fakta i en historia.

Vi får lära känna Fatma, en 15-årig tjej som just slutat 9:an och som planerar att tillbringa sommarlovet tillsammans med sin familj hos släkten i Turkiet. Innan de reser ber hennes bästa kompis Aida henne att vara försiktig och LOVA att inte bli bortgift… Bortgift? Fatma förstår inte vad on pratar om! Hennes föräldrar är inte sådana, de låter ju henne ha Facebook, klä sig lite som hon vill och träna yoga som hon drömmer om att själv bli lärare i så småningom. Men det värsta av det värsta händer naturligtvis och när familjen anländer ner till Turkiet förstår Fatma snart att det här äringet hon kan fly ifrån. Hon blir både förlovad och bortgift med en betydligt äldre man som redan har barn som är i Fatmas egen ålder. Hennes föräldrar tar hennes pass och säger åt henne att inte skämma ut dem. Fatma blir fast utan några som helst möjligheter att ta sig hem till Sverige eller på något sätt meddela vad som hänt. Hon har sin mobiltelefon, men batteriet är nästan slut och datorer och vanliga telefoner finns överhuvudtaget inte i byn där de bor…

Ja, nu blir det lite spoilervarning men berättar inte för mycket. Som tur är för Fatma så har hon sin bästis där hemma, Aida, som ställer upp för sin vän på ett sätt som inte många hade vågat eller klarat av. O av sett hur det löser sig på slutet för Fatma så kan man säga att hennes liv för alltid kommer att vara förändrat. Från att ha varit en sprudlande 15-åring med gymnasiedrömmar är hon ett år senare en sliten och desillusionerad småbarnsmorsa med helt andra förväntningar på framtiden…

Jag tycker att Wahldén verkligen har vuxit i sitt författarskap och trots att detta inte alls är någon svårläst ungdomsbok så känns den matigare och mer levande än flera av hennes tidiga. Det är inte bara en berättelse, ett kontroversiellt ämne att diskutera, det är en riktigt äventyrshistoria också! Med en underdog, hjältar och konflikter. Även om Waldén kanske förenklar vissa situationer för att det ska bli en lättare bok att ta till sig skriver hon en bok som det finns mycket, mycket att diskutera kring, utan att göra avkall på spänningen! Imponerande! Till ungdomar rekommenderar jag den verkligen och till skolor likaså.

2 kommentarer:

Josefin sa...

Jag minns att jag läste "Kort kjol" som jag tror är av samma författare? Och den var lite sisådär tyckte jag. Den här låter mycket bättre!

Bokomaten.. sa...

Håller med, Kort kjol är samma författare och är väl inte riktigt samma nivå. Fast det är tveklöst den mest uppmärksammade och översatta av hennes böcker. Tror ev att invandrarfrågor engagerar henne mer för av de böcker jag läst av henne så ar de nog de jag tyckt varit bäst. Hon är lite ojämn.