lördag 20 oktober 2012

Ingen behöver veta av Christina Wahldén

Ingen behöver veta (häftad)Wahldén debuterade med boken Kort kjol som inte bara fick oerhört mycket uppmärksamhet då för 15 år sedan utan som hon fortfarande får åka runt i skolor och prata om då den förskräckligt nog ständigt är aktuell. Den handlar om en ung tjej som blir våldtagen av två klasskompisar och händelseförloppet därefter. Inte bara hur hon mår rent psykiskt av det on varit med om utan även hur samhället och personerna runt omkring behandlar henne efter det som hänt. Hon blir både offer och skyldig och får på ett helt annat sätt än killarna stå till svars för händelsen. Den boken skrev jag om för flera år sedan här.

Som ett sorts svar på den boken valde Wahldén att skriva den här boken, för ofta kom det upp i klasserna att man trodde att bara flickor kan bli våldtagna. Här visar Wahldén på att det absolut inte behöver vara så för här är det istället en 15-årig pojke som blir sexuellt utnyttjad, dessutom av sin moster. Hemska tanke.

Även om den här boken har 8 år på nacken så är det absolut ingen som gör att den känns gammal, mer än att det är lite referenser till CD-skivor och några skidåkare som inte är riktigt lika stora längre. Annars känns boken lika aktuell och inget i hur ungdomarna uttrycker sig gör att den känns gammal, vilket är bra, för då kan man med lätthet fortfarande läsa den.

Om möjligt kan man säga att det märks att det är en av Christina Wahldéns äldre böcker för att det är en av de mer lättlästa och hon har utvecklats väldigt mycket som författare på de här åren. Det är absolut inte fel att den är så enkel som den här, men i hennes nyare böcker för vi liksom mer berättelse för pengarna. Det är tydligt att det är en viktig fråga hon har velat ta upp, framför allt, och fokus har inte varit att skriva en spännande historia. Med det sagt är det inte någon tråkig bok, men jag tycker nog att man fått lite mer kött på benen i hennes senaste böcker.

Lättlästa, engagerande ungdomsböcker om brännande ämnen växer dock inte på träd så Waldén har verkligen gjort en insats genom att välja att skriva så här många ungdomsböcker utan att rygga för svåra konflikter. Det är guld värt att koppla till olika diskussioner i skolan och dessutom vet jag att det är många ungdomar som gillar att läsa den här typen av böcker. Realistiska böcker som flörtar lite med ”based on a true story”-genren. ”Det skulle kunna ha hänt på riktigt”. Det här är inte min favorit av hennes böcker, men är ett ämne som är värt att lyfta och den är så snabbläst att den går på en timme eller två.

Inga kommentarer: