söndag 21 oktober 2012

För bra för att dö av Christina Wahldén

För bra för att dö (pocket)Statistiken visar att allt fler ungdomar idag mår dåligt. Fler känner sig stressade deprimerade men däremot vet jag inte om man utrett hur det ligger till på den psykiska och fysiska pressen i skolan? Känner sig fler utsatta i skolan i dag än förr? Egentligen tycker jag inte att det har så stor betydelse om den psykiska ohälsan ökar, för VARJE barn eller ung person (eller gammal för den delen) är naturligtvis lika sorglig när den mår dåligt.

Hur som helst, detta är en bok om dem. OM barn som far illa och mår så dåligt av sina upplevelser att de till och med funderar på att ta sina egna liv. Huvudpersonen i den här boken heter Stella, är en kraftigt överviktig tonåring och har blivit mobbad i skolan i åratal. Nu går hon på gymnasiet men trakasserierna har pågått sedan mellanstadiet. Framför allt är det den populära och kaxiga Alva som är på henne. Hon stjäl hennes saker, kallar henne fula ord, filmar henne i duschen och lägger ut på internet mm. Stella hatar skolan och hatar sig själv. På nätterna framför dator än enda gången hon känner att hon kan vara sig själv. Hon lyssnar på Marilyn Manson och chattar med folk som är som hon, utan att behöva visa upp hur hon ser ut. I en chattgrupp berättar hon att hon funderar på att ta livet av sig och får kontakt med en kille. Han har också beslutat sig men behöver modet att våga och ber Stella om hjälp. Tillsammans är de med om sin längsta och kanske svåraste natt någonsin.

Wahldén lämnar inte sina ungdomar i sticket här, det ska sägas. En apparat kopplas in som visar på den hjälp som finns att få och hon listar också ett antal länkar på slutet till olika krisgrupper och andra ställen att kontakta om man mår dåligt eller känner sig utsatt. Man känner för Stella när man läser, det gör man, men jag tycker att det är lite tråkigt att Alva, den tjej som är så fruktansvärt elak mot henne ända sedan de är små, hon framställs väldigt endimensionell och blir bara en platt figur. Hon är verkligen överond. En mobbare behöver inte vara en ligist som misshandlar och hamnar i finkan, liksom.

Annars är det en bra historia, om utsatthet, om hur vissa ungdomar har det. Och även vuxna ska tilläggas. Definitivt en bra bok att läsa, även för att ta till sig hoppet och vänskapen mellan de två ungdomarna som träffas på nätet. Och att det ofta kanske finns NÅGOT positivt som man missar att se när allt känns nattsvart. Stella har en mamma som verkligen bryr sig om henne t ex. Men jag skulle inte säga att det är en bästa bok jag läst av Wahldén. Kanske inte den bästa i genren heller, för det har skrivits en hel del om utsatta ungdomar (men det behövs säkerliger mera). Befinner man sig i den situationen däremot tror jag att vad som helst, och gärna mycket av det, kan  hjälpa. Att veta att man inte är ensam.

Inga kommentarer: