onsdag 10 oktober 2012

Finsk fantasy, kan de vara något? Jomen visst!

Anaché av Maria Turtschaninoff

Anaché är ny fantasy av den finska författaren Maria Turtschaninoff. I våras lyssnade jag på Turtschaninoff på Barn- och ungdomsboksfestivalen ”Litteralund” när hon pratade Fantasy med ett gäng fantasyförfattare. Då berättade hon bl a lite grand om den här boken och redan då kände jag att det vore kul att läsa någon/några av hennes renodlade fantasyböcker för de verkar så genomarbetade! Underfors har jag varit sugen på länge, men det är mer en typ av crossoverfantasy. Anaché utspelar sig i samma värld som hennes förra fantasybok, Arra. Här är det den 11-åriga flickan Anaché som vi får lära känna. Hon bor i en by tillsammans med sin bror Huor och sina föräldrar. Hennes far är stamhövding och en hård man. Många är det gånger han tagit ut sin ilska på Anachés mor med håra slag och sparkar men Huor har alltid försökt blidka honom och har åtminstone lyckats skydda Anaché från faders hugg och slag. I byn bor det även en sk Angakok som är den som kommunicerar med andevärlden och berättar vad gudarna vill och har för önskningar. Han är också den som utför mognadsriterna när barnen i byn går in i vuxen världen. Flickorna går igenom en Sula efter att de fått sin första mens och pojkarna går igenom en Settu när de blivit stora nog. Innan dess tillåts de oftast leka ganska fritt men sedan har de alla et ansvar som kommer med att vara vuxen och kan även giftas bort.

Anaché ockas inte alls av kvinnolivet. Hon vill gärna bli vuxen och genomgå sin sula då hon hoppas på att få en egen häst av sin far, men allt annat kvinnogöra klarar hon sig utan. Hon jagar hellre än förbereder födan där hemma, men det passar absolut inte en flicka. Anaché får utstå en hel del motgångar, och än värre blir det när stammen får en ny Angakok. En som absolut inte vill befatta sig med några kvinnor. Han vägrar utföra några Sulor eller hjälpa några sjuka kvinnor i byn. Detta leder inte bara till en katastrof för Anachés bykvinnor, han drar även den kvinnliga tvillingguden Axekis vrede över världen och det drabbar dem alla. Inte bara deras by utan även de andra stammarna, då torka byts mot farliga snöstormar och många är de som stryker åt i kampen för överlevnad. Men Anaché han genomgå sin Sula och fick även veta sitt öde av den förra Angakoken. Hon ska göra det omöjliga, det ingen annan gjort, och så blir det också.

Snacka om äventyrsberättelse. Det finns även en twist i boken som Turtschaninoff bett att man inte avslöjar, men det är en twist man väntar sig redan gaaanska tidigt i boken ändå. Det gör det inte minde spännande dock. Jag kommer att tänka på en mycket berömd roman som använder samma knep, men löser det på ett annat sätt och det är verkligen ett roligt tankeexperiment. Speciellt hur handlingen ter sig efter den twisten. En annan bok som poppar upp i huvudet på mig är Exodus av Julie Bretagna som jag läste i våras. Även där har vi en ensam flicka som gör det omöjliga för sitt folk, fast i övrigt är historierna ganska olika.

Det tar i ärlighetens namn ett tag för mig att komma in i den här boken, men jag misstänker att det beror på att jag hade lite ställtid mellan genrerna då den bok jag läste innan var en deckare och detta verkligen är en uttalad äventyrssaga. Och en riktigt bra sådan. Jag gillar att även om Anaché som barn inte är så imponerad av alla sysslor mamman gör, så ju äldre hon blir så förstår hon mer och mer. Även om det fortfarande inte tilltalar just henne. Det visar sig också att även Anachés mor och mormor haft en del gåvor som i deras by endast anses vara reserverade deras Angakok. Totalt tabu att tala om i deras by NU i alla fall…

Det blir en kamp, en äventyrssaga om en ensam stark flicka som allt eftersom åren går även blir vuxen. Jo, jag gillar´t, även om det som sagt var en lite trög inledning för mig. Dessutom är jag ännu mer sugen på Underfors nu…=)

Boken kommer ut i Sverige i Oktober! Håll utkik, den är värd det!

3 kommentarer:

Lingonhjärta sa...

Oj ja denna recension måste jag också skriva. Gillade den här mycket jag med men hade också lite trögt i början. Fast sen tog det ju fart :D

Emmas Bokhylla sa...

Åh, jag köpte "Underfors" på mässan, nu blev jag oerhört sugen på att läsa den!

Bokomaten.. sa...

Vad roligt! Jag är fortfarande sugen på Underfors, som sagt var. Gillar idén, lite Kiki Strike möter Neil Gaiman.