lördag 20 oktober 2012

Det dina ögon ser av Christina Wahldén

Det dina ögon ser (kartonnage)Den här boken kom ut för några år sedan nu, 2008. Jag tror att debatten om våldet i skolorna och vittnesdiskussionen var mer livlig då än nu, men det är nog något som kan behöva diskuteras fortfarande tyvärr.

Tess går sista året på lastbilsgymnasiet och i en hennes klass går det förutom hon själv bara två tjejer till. I övrigt är det bara killar och det är en ganska så tuff jargong. Tess älskar att köra lastbil, backa runt hörn utan att slå ner några koner och drömmer om att jobba världen runt med olika byggprojekt mm. Hennes kompis Molly är inte lika tuff och valde nog programmet också mest för att bara välja något. I klassen går också Bea, en bråkstake som aldrig skulle låta någon sätta sig på henne och till och med många av grabbarna blir nervösa och rädda när hon är i närheten. Hon är tillsammans med en mycket äldre kille och det går rykten om att hennes pappa kan vara rejält våldsam. Bea retar sig på allt och alla och när hon och Molly en dag råkar i bråk går Tess emellan, vilket får Bea att fullkomligt explodera. Någon sätter sig upp mot henne! Bea slår ner Tess och sparkar henne i skallen gång på gång tills Tess inte längre kan röra sig. Killarna i klassen ser, men den som framför allt står bredvid är naturligtvis Molly.. Och nu drar en apparat igång. En lärare hittar Tess och Molly efter att Bea stuckit därifrån, Tess förs till sjukhus med livshotande skador en enorm polisutredning påbörjas. Men ingen av killarna säger något. De var ”inte ens där”. Men Molly som stod där tillsammans med Tess, vad ska hon göra!? Naturligtvis måste hon berätta vad som hände, eller? Vågar hon det? Blir det inte bara värre då? Bea och hennes pojkvän är inte att leka med och om Bea kunde göra så mot Tess, vad kan då inte de göra tillsammans mot Molly.

Jag kommer att tänka på ett par böcker av Mats Berggren som jag läste för flera år sedan nu. ”Blåögd” och ”Det finns inga skridskor i öknen”. Det är andra situationer men konflikten är delvis den samma. Att våga vittna, att våga säga ifrån och vad är egentligen rätt och fel? Jag har en del att invända mot den här boken, framför allt så tycker jag att Molly inte blir behandlad på ett helt trovärdigt sätt av myndigheter och polis, faktiskt. Jag har svårt att köpa att ingen inser att hon är rädd och förklarar att de förstår, men att hon ändå måste göra det rätta. Istället blir Molly behandlad som mer eller mindre kriminell och ingen förståelse finns för att hon är osäker. Inte förrän en bra bit in i boken då man även börjar diskutera killarnas roll.

Det är en väldigt förenklad historia det här, men den är heller inte särskilt lång. Bara ca 150 sidor och väldigt lättläst. Det gör att den går snabbt att ta sig igenom så om man vill ha den som bredvidläsning i SOn eller om man hellre vill lägga fokus på diskussionen kring ämnet efteråt, så kan den absolut vara en bra utgångspunkt. Kanske frågor kring rättsväsendet i Sverige, vittnesskydd osv. Jag tycker nog att det är en bok man bör prata om dock, fast kanske inte för de litterära kvaliteternas skull. En typisk mellanbok.

Inga kommentarer: