torsdag 6 september 2012

Som Amanda Hellberg fast för kids!

Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn

OMG! Vilken överraskning det här var! Detta är en sprillans ny barnbok för åldern 9-12 av Kerstin Lundberg Hahn. Jag har läst flera böcker av henne innan som både är spännande och underhållande, men inget som den här! Man skulle kunna beskriva det som en blandning mellan Ingelin Angerborns mystiska mellanåldersböcker och Amanda Hellbergs böcker för vuxna. Jag vet att Hellberg kom ut med en ungdomsbok i somras, men det här är nästan mer Hellberg än Hellberg själv. Jag menar, ett övergivet gammalt mystiskt hus vid en stor mörk skog i ett litet samhälle i Sverige. På tapeten i ett av rummen finns en skugga som inte verkar vilja försvinna. Och så denna doft av Liljekonvaljer. Ja, ni hör ju. Lägg till en historia om ett barn som för länge sedan bodde i huset och som det sägs drunknade i älven inne i skogen.

Micke flyttar in i huset tillsammans med sin konstnärsmamma. Huset är slitet och det verkar inte vara någon som har bott där på år och dag. I Mickes rum ber en stor skugga ut sig över tapeten och Micke som inte hunnit skaffa sig några andra vänner än, börjar prata med skuggan. Men skuggan lämnar henne inte ifred och mystiska saker börjar hända runt Micke. I skolan berättar en av tjejerna att det sägs att det spökar i huset och att det är därför som ingen har velat bo där. Det påstås att en flicka som bodde i huset blev knuffad i älven och mördad av sina föräldrar, men ingen fick någonsin veta säkert vad som hände.

Och det känns som att någon försöker säga Micke något. Är det flickan som kommit tillbaka för att berätta? Mickes mamma jobbar på ett ålderdomshem och en av tanterna där blir alldeles stirrig när hon får se Micke och kallar henne för Elli. ”Det händer igen”, mumlar hon, ”samma sak igen och igen..”

Känner du någon i åldern 9-12 så sätt den här boken i händerna på dem eller gör som jag och läs den själv! För bövelen.

4 kommentarer:

Lingonhjärta sa...

Åh men GUD! Hela inlägget är som en stor Lingonhjärte-magnet ju! Lite dreggelvarning till och med :D

Fru E sa...

Låter verkligen som något för två av mina egna kids! Och för mamma! ;-) Undrar om vi ens har den på mitt bibliotek...?

Anonym sa...

Låter läskigt...!
Du skriver så man blir så tagen

men ändå tycker jag att verkligheten är tillräckligt ruskig...

Bokomaten.. sa...

Visst kan verkligheten vara ruskig nog, men för en del kids är det ju lättare att hantera den här typen av läskigheter än verkliga grymheter. Jag gillar när böcker är så bra att både barn och vuxna kan läsa och gilla och det här är def en sådan. Så där så man får ut något även som högläsare om man läser den högt.=)