måndag 3 september 2012

Sleeping with a demon lover..

Incubus av Carol Goodman

2012 har verkligen visat sig vara ett Carol Goodman-år. Detta blir fjärde boken av författaren jag läst på ett halvår och den både skiljer sig betänkligt och liknar de övriga. Stilen är liknande men här är det övernaturliga inslaget verkligen uttalat och förklaras inte av några naturliga orsaker. Om man inte tycker att féer och vampyrer är själklart förstås.:)

Den akademiska miljön finns här. Callie får jobb vid universitetet i Fairwick i NY State för att undervisa och forska i litteratur och etnologi. Typ. För något år sedan skrev hon en bästsäljande bok om manliga demonälskare, sk Incubus, som suger livet ur den människa de hemsöker. Callie är både intresserad av de gamla legenderna men också av litterturhistoria och de gotiska romanerna. Hon får undervisa i litteraturhistoria men med inriktning på de mer mörka elementen. Hon flyttar in i ett gammatl hus som visar sig ha tillhört den gamla författarinnan Dahlia LeMotte. Numera bortglömd men under sin tid mycket hyllad och läst. På vinden hittar Callie originalmanuskripten och en hel del anteckningar från Dahlias arbete. De romantiska romaner hon skrev visar sig vid en närmare granskning ha varit mer eller mindre pornografi i original, med sexscenerna bortcensurerade vid tryckning… Snart börjar Callie själv hemsökas av en demon på nätterna och hon funderar kring om det beror på att hon ägnat så mycket tid av sin forskning åt just demonälskare, eller är den nattliga gästen mer än bara en dröm? Och hemsökte i så fall samma man även Dahlia?

På baksidan står det att detta är en bok för alla som gillar Twilight och Sookie Stackhouse, men jag måste säga att jag tycker att detta är något helt eget och helt annat och jämförelsen är orättvis mot Goodman. Även om bokens huvudperson själv gärna slukar Cherlaine Harris böcker så tycker jag nästan att man får mer kött på karaktärerna i Goodmans bok och språket är på något sätt trevligare. Mer än bara guilty pleasure. Även om det är rejält porrigt här emellanåt, värre än i många paranormal romances.. Dahlia LeMotte i boken skrev erotik och det är uppenbart att Goodman gjort det samma. Det var jag inte riktigt beredd på måste jag säga, då det är mer nedtonat i hennes övriga böcker. Jag gillar ändå verkligen det här, men om jag måste välja så tycker jag bättre om Goodmans övriga böcker. Där intrigen inte nödvändigtvis bygger på en väv av oknytt utan mer familjehemligheter, historia och psykologi.

Med det sagt har jag ändå förbeställt The Water Witch som kommer om några veckor. Så heter nämligen nästa del i ”The Fairwick Chronicles” som serien ska heta. Jag älskar hennes språk, hennes huvudpersoner och miljöer. Det är en skön värld att flytta in i då och då.

6 kommentarer:

Lingonhjärta sa...

Åååååh!!!! Vad jag vill läsa den här! Dags för en Goodman för mig snart tror jag. Känner av lite abstinens nu :)

Bokomaten.. sa...

Haha, DU om någon skulle ju älska det här!!! Kanske lika bra att vänta tills Water Witch kommer så att du kan ta båda i ett svep.=)

Det mörka tornet sa...

Vill också läsa den nu!! Har inte läst något av Godman. Dags kanske?? :-)

Lingonhjärta sa...

Ujujuj! Låter som en jättebra idé. Goodman frossa! Mmmmmmm!

Det Mörka Tornet: Börja med "The Lake of Dead Languages". Akaporr på hög nivå :D

Bokomaten.. sa...

Tror annars du skulle gilla den här faktiskt, DMT. Jag vet inte varför jag får för mig att en King-fantast skulle gilla den här mer, men något är det. Tycker definitivt det är dags i alla fall!=)

Det mörka tornet sa...

Jag får ta och läsa båda två helt enkelt! :-) Jag lyssnar alltid på mina bokbloggarvänner!