torsdag 16 augusti 2012

Psykolog och detektiv i mellankrigstidens London

Maisie Dobbs av Jacqueline Winspear
Lite har jag trots allt hunnit läsa i sommar, om än kanske inte den tyngsta litteraturen. Och tänk vad länge böckerna om Maisie Dobbs har stått hemma i min bokhylla egentligen, men sommaren är ett bra tilfälle att ta sig an hyllvärmare. Och jag har ju verkligen velat läsa de här ganska länge. Intelligenta deckare som utspelar sig under mellankrigstiden är ju sannerligen mitt gebit. Halva den här boken utspelar sig dock under 1:a världskriget och större delen av den resterande boken refererar tillbaka till händelser under kriget.
Maisie Dobbs var sköterska under första världskriget och aktiv så nära skyttegravarna som det var möjligt och ändå överleva. Nu, 11 år efter krigets slut arbetar hon istället som privatdetektiv med en speciell begåvning för fall som kräver ett psykologiskt handlag. Hennes mentor, den nu pensionerande Maurice Blanche har inte bara stöttat henne i själv nu ta över firman utan är också den som stått för större delen av hennes utbildning. Från början var hon bara en liten moderslös flicka som slet som tjänsteflicka hos Lady Rowan, men när familjen fick nys om hennes stora läsintresse så såg de till att Maisie fick den bästa utbildning hon kunde. Maisie kommer från enkla förhållanden men har en säregen hjärna och en ovanlig empatisk förmåga.
Här tar hon sig an ett fall som till en början ser ut att vara en enkel otrohetsaffär men som leder till en mycket intressantare historia om ett mystiskt dödsfall. En man tar livet av sig efter att ha skänkt allt han äger till ett retreat för krigsveteraner och Maisie blir nyfiken. I samband med fallet tvingas hon konfrontera sina egna krigsår och vi får veta hur hon växte upp och vad som hände henne själv under kriget.
Jag har förstått att böckerna om Maisie Dobbs ofta ska titta tillbaka på händelser från 1:a världskriget även om de utspelar sig i slutet av 20-talet/början av 30-talet. Intressant och jag fångas verkligen av det här. Framför allt är det Maisies egen historia som fängslar men jag tror också att ramberättelsen är lite enklare här just för att Winspear ska kunna presentera sina huvudkaraktärer ordentligt. Och historierna vävs samman på ett snyggt sätt på slutet. Ja, jag gillar det skarpt som sagt var och är glad att jag har en hel hög med fler böcker om Maisie i bokhyllan där hemma.
De tre första har kommit ut på svenska men kan nog vara lite svåra att få tag i då de inte längre finns i tryck. Tur det finns bibliotek, va? Winspear skriver dock på och på engelska finns det inte mindre än 9 stycken böcker numera, varav den senaste utkom tidigare i år.

Inga kommentarer: